Jak ošetřit poraněný kotník a co dělat, když je někdo v bezvědomí. Žáci v Budějovicích soutěžili v poskytování první pomoci

2. květen 2024 15:40

Několik zraněných a kolem nich skupinky mladých zdravotníků, kteří řeší bezvědomí, popáleniny nebo krvácení. Tenhle obrázek se naskytl návštěvníkům českobudějovického výstaviště, kde Český červený kříž uspořádal soutěž v poskytování první pomoci pro žáky základních škol a víceletých gymnázií.

Společně se svými spolužáky ze základní školy v českobudějovickém Rožnově ošetřuje poraněný kotník Sabina Švehlová. „Musíme uklidnit pacienta, potom sundat botu a kotník zavázat,“ popisuje.

Počínání soutěžících pozorně sleduje hlavní rozhodčí sRobert Beneš. „Máme tady figuranty, jeden například simuluje bezvědomí, další poranění kotníku. Soutěžící se to snaží ošetřit, mají deset minut, kdy do toho rozhodčí nezasahuje. Oni samozřejmě nějaké chyby udělají, ale ze zkušeností z minulých ročníků víme, že jsou velice šikovní,“ říká.

Své svěřence z českobudějovické Základní školy J. Š. Baara na soutěž doprovodila učitelka Iva Davidová. „Je to úžasná zkušenost a praxe. My děti pořád připravujeme teoreticky, ale nemáme v rámci školy takové možnosti, jak to vyzkoušet prakticky,“ pochvaluje si.

Právě osvěta a výuka první pomoci je podle Blanky Černé z Českého červeného kříže stále velmi důležitá. „Zranění nás může potkat při sportu, doma, ve škole a je velmi důležité vědět, jak se máme zachovat. A to se snažíme děti i dospělé naučit,“ potvrzuje.

Účastníci soutěže nejsou lékaři ani záchranáři, ale když jde do tuhého, ví si rady. Umí poskytnout první pomoc a zachránit lidské zdraví nebo dokonce život.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související