Velká přestavba plaveckého stadionu v Prachaticích je téměř hotová. U bazénu budou nově i sauny

4. červen 2019 08:10

Nový saunový svět, šatny pro rodiny s dětmi, velké odpočívárny, bufet, ke kterému můžete jít rovnou z bazénu. To vše má po rekonstrukci nabídnout plavecký stadion v Prachaticích.

Dělníci v budově pracují už rok. Původně měli skončit v únoru letošního roku, ale termín se posunul, když se ukázalo, že bude nutné neplánovaně opravit i kanalizaci. Teď stavební firma dokončuje poslední úpravy.

„Hlavní bazénovou halu jsme kompletně zrekonstruovali. Vše jsme vydláždili, dělali jsme sanace trámů, měnili osvětlení a veškeré stropní konstrukce. Celý prostor se prosvětlil a otevřel,“ ukazuje ředitelka Sportovních zařízení Prachatice Radovana Kutláková u velkého krytého bazénu.

Oprava plaveckého stadionu v Prachaticích začala už v červnu loňského roku. Na práce celou dobu dohlíží stavební mistr Přemysl Svoboda. „Jedná se o velkou rekonstrukci. Z původní budovy zůstaly víceméně jen obvodové zdi a jinak se mění úplně všechno,“ popisuje.

Asi nejnáročnější podle něj bylo zkoordinovat všechny profese. „Potřebujeme tady odborníky na vzduchotechniku, na bazénovou technologii, elektrikáře, sádrokartonáře a hlavně obkladače. Museli jsme jejich práci zkoordinovat, aby si nepřekáželi a nezdržovali se,“ vysvětluje.

Největší novinkou je přístavba, díky které se rozšíří nabídka služeb pro návštěvníky. „Dříve jsme tu měli jednu parní komoru v oddělení muži a jednu v oddělení ženy, to bylo všechno. Nyní jsme stadion rozšířili o takzvaný saunový svět. Budeme mít tři vnitřní sauny, jednu parní komoru a jednu venkovní saunu,“ popisuje Radovana Kutláková.

„Očekávám, že se klienti rozprostřou, že si budou chtít vyzkoušet i něco jiného než páru. Ve velké sauně bychom také chtěli čas od času pořádat saunové ceremoniály, bude tu venkovní ochlazovací jezírko a velká odpočívárna, bude možné ležet na lehátkách i venku s výhledem na náš krásný Libín,“ dodává.

Město Prachatice začalo jednat o odkoupení horské chaty na vrcholu Libína

Rozhledna na vrcholu Libín u Prachatic

Prachatice chtějí koupit horskou chatu na vrcholu Libína. Kromě restaurace k objektu patří ubytovna, garáže a technické zázemí. Restaurace je ale už několik let zavřená.

Náklady na přestavbu dosahují 130 milionů korun, město je hradí z uspořených peněz a úvěru. Podle starosty Martina Malého se jedná o největší investici za posledních třicet let. „Donutil nás k tomu ten stav bazénu, kdy po třiceti letech provozu už nestačily dílčí opravy. Stav sítí byl takový, že vyžadoval generální rekonstrukci. S projektanty, kteří mají zkušenosti s velkými bazény, jsme navrhli řešení, které by mohlo splňovat poptávku současné doby u nás v regionu,“ říká.

Vedení Prachatic už schválilo i nový ceník pro plavecký stadion. Vstupné se zvyšuje poprvé po deseti letech. „Jednoznačně nejdražší položkou jsou jednorázové vstupy, ale výrazně podporujeme rodiny s dětmi, je tam takzvané rodinné vstupné. Lidé, kteří k nám budou chodit opakovaně a koupí si permanentku, mají také velké množství slev,“ připomíná Radovana Kutláková.

Stavební práce mají skončit na přelomu června a července. Po zkušebním provozu se bazén pro veřejnost otevře 2. září.

Město počítá ještě s dalšími úpravami a rozšířením plaveckého stadionu. Čeká ale na vhodný dotační program.

Spustit audio

Související