Poslední chátrající dům v centru Prachatic chce koupit město. Je ale zatížený exekucí

6. leden 2019 14:18

Koupit a opravit poslední chátrající dům v historickém centru města chce prachatická radnice. O dům na rohu Klášterní a Neumannovy ulice se nikdo nestará už desítky let.

Radnice už dříve do jeho opravy investovala půl milionu korun. Majitel ale peníze nevrátil a sám dům neudržuje.

Chátrající dům má číslo popisné 181, vyryté na plechové brance, zabedněná okna, zeď podepřenou o protější dům, propadlou střechu a uvnitř opadané omítky a propadlý strop.

Vedení města Prachatice se zmobilizovalo po návrhu opozičního zastupitele Jakuba Nepustila. „Tím, že jsme jednoznačně ten problém představili, že buď se toho město ujme, nebo to spadne, tak najednou si všichni uvědomili, že to tak opravdu je a že je třeba začít se tím zabývat. Věc je složitá v tom, že na domě váznou nějaké pohledávky, je na katastru zablokovaný v exekuci,“ říká.

Koupě domu v dražbě by podle starosty Martina Malého byla možná ještě letos. Město se proto obrátí na exekutora, aby dražbu vyhlásil. „Exekutor by následně do tří měsíců měl činit a vyvolat dražbu, které bychom se potom rádi zúčastnili za určitých podmínek,“ dodává.

Rekonstrukce by podle odhadů mohla stát až sedm a půl milionu korun. „My jsme si zanalyzovali přibližný odhad nákladů na zajištění objektu, to znamená tak, aby tam byl nový krov, střecha, aby byl staticky zajištěn, aby se stav nezhoršoval a samozřejmě aby dům měl fasádu, okna a další výplně,“ popisuje starosta.

V Blatné chátrá prvorepubliková vila. Místní ji chtějí zachránit, město prodat

Bývala tu noblesní prvorepubliková restaurace, teď však vila Fiala v Blatné už roky chátrá. S nápadem na její záchranu přišlo několik místních v čele s Pavlou Černochovou (na snímku)

Za první republiky se jí říkalo vila Fiala, po dalších majitelích vila Krčkovna. O původně noblesní výletní restauraci už ale roky žádný zákazník nezavadil. Město se o pozemek dvanáct let nestará a chce ho prodat.

Dům vlastní od poloviny 90. let restaurátor Hynek Merta. V posledních letech upadl do exekuce. „Nejradši bych byl, kdyby se sehnal nějaký investor, který by do toho šel, a já to pro něj mohl udělat, to by mě uspokojilo,“ říká.

Možnost prodat dům podle svých slov nemá. „Je to přibližně dva v roky v exekučním prodeji a vzhledem k mojí finanční situaci to nejde,“ dodává.

Cenu, za kterou je město ochotno dům vydražit, starosta nezveřejnil. Zatím není jasné ani budoucí využití domu.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související