Hana Hosnedlová: Cesta vlakem

25. březen 2024

Mám kamarádku, jejíž manžel je zapřisáhlý ctitel motorů. Samozřejmě v autech a motorkách všech značek a dat výroby. Městskou hromadnou dopravou jezdit odmítá, vlastně to ani neumí. Když je nejhůř, volí raději kolo anebo pěší chůzi.

Pak ale nečekaně přišel o řidičský průkaz a nutně musel jet do hlavního města, takže nastala chvíle těžké volby. Z Budějovic do Prahy by to na kole, ani pěšky nezvládl, a tak byl postavený před rozhodnutí, zda podniknout cestu vlakem, nebo autobusem. Zvolil vlak, kterým jel naposledy před desítkami let.

A rovnou zaúkoloval manželku, aby mu s tím pomohla. Ta nejdříve redukovala obsah jeho připraveného zavazadla na minimum, protože mu nebylo jasné, že všechno bude nosit v rukou a ne vozit v kufru auta. Připravila mu svačinu a lahev s pitím, a když viděla manželovu bezradnost, nabídla se, že ho doprovodí i na nádraží.

Zůstalo na ní i obstarání lístku, manžel totiž ani netušil, jak se při cestě vlakem postupuje, zjistila na tabuli odjezdů, z kterého nástupiště vlak odjíždí, a doprovodila muže na peron.

Otevřela mu dveře nejbližšího vagonu a ironicky se manžela zeptala: „Nechceš ještě, abych tě představila průvodčímu?“ - Ten se otočil a naprosto vážně a bezelstně povídá: „Ty se s ním znáš?“

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Domácí úrazy

    Dlouho jsem se bránila tvrzení statistik, které říkají, že nejvíc úrazů se stane v domácnosti. Po zkušenostech z poslední doby tomu ale začínám věřit.

  • Hana Hosnedlová: MDŽ

    MDŽ čili Mezinárodní den žen se za předchozího režimu slavíval celoplošně a mohutně. Od ROH jsme pravidelně dostávaly kytku, bonboniéru anebo kazetu s mýdly.

  • Hana Hosnedlová: Výhry

    Nikdy v minulosti jsem nic nevyhrála. Nevyhrál nikdy žádný můj los, žádná slosovatelná vstupenka a štěstí mi nepřálo nikdy ani v tombole.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.