Antonín Pelíšek: Boj o ostrov

23. duben 2024

Ten příběh se opakuje každé jaro. Uprostřed jednoho návesního rybníka ležícího v malé obci, kde trávím chvíle volna, vytvořil jeho nájemce malý zelený ostrůvek.

Je z ukotveného prámu, jenž časem obrostl trávou a rákosím. Prostě idylické místo pro divoké kachny, které si místo oblíbily a pravidelně na ostrůvku vyvádějí mladé.

Časem se přestaly bát lidí. Ti se baví jejich pozorováním a občas je krmí. Není nic úžasnějšího než vidět malé kachničky, jak protínají hladinu rychlostí torpéda nebo jak se nemotorně šplhají na břeh a žadoní pozorovatele o sousto.

Ale o čem chci hlavně mluvit. Zjara se na rybník pravidelně vrací párek loňských kachen, aby zaujal místo pro snůšku na milovaném ostrůvku. A pokaždé je napaden cizími vetřelci, kterým se tam také líbí.

Vypuká docela drsný boj o území. Nevím, dost možná, že se i útočníci dříve na ostrově sami narodili, ale jisté je, že bez zásahu správce rybníka nebo dalších lidí, kteří plašením agresory vyhánějí, by domovské kachny boj o svůj kousek země prohrály.

V těchto dnech si už zase užívají vytouženou pohodu a všichni čekáme, kolik mláďat se vyklube, aby lidem nabídli nádhernou podívanou. Jaro je prostě takové. Radostné i bolestivé, jako každé zrození.

autor: Antonín Pelíšek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související