Antonín Pelíšek: Jak kocour začal štěkat
Triky a klamy obchodníků a některých výrobců potravin jsou nekonečné. Mám pocit, že příčinou jejich nárůstu se stala ekonomická krize a jejím důsledkem intenzivní lovení spotřebitele.
Když pominu staré známé finty jako je snižování gramáže u standardního balení nebo klasické přestavování zboží v regálech, lákání na akce pomocí reklamních manter vystřelujících každých pět minut z televizních obrazovek, zaujaly mě způsoby útočící na další smysly. Jako jsou vůně, barvy a umělá ochucení.
Nakrájené voňavé klobásky na pultech s uzeninami dobře známe. Někdy mám ale podezření, že se do některých potravin přidávají i látky podporující radostnou žravost. Pozoroval jsem to u kocoura. Jinak přistupuje k čerstvě otevřené konzervě a jinak, když stejný pokrm po dvou dnech ztratí syntetické vábení.
V rámci pestrosti stravy jsem mu nedávno nabídl konzervu pro psy. Reagoval s nadšením a další dny se dožadoval opakování. Jen s malým rozdílem. Místo mňoukání totiž začal štěkat. Nejdřív slabě jen s krátkými hrdelními zvuky, ale dost zřetelně.
Jsem zvědavý, kam až můj experiment dojde. Modlím se, aby páni výrobci, kteří určitě produkty dlouhodobě testují, neudělali někde chybu.
Související
-
Antonín Pelíšek: Něžní poslové jara
Blíží se jaro. Jako každý rok nevnímám změnu období podle meteorologů, ale vlastní intuicí, která mě nutí plánovat první setbu semen do kelímků za okno.
-
Antonín Pelíšek: Uspěchaná doba
Žijeme v uspěchané době. Slovní spojení, které z médií slýchám šedesát let. Tak dlouho a pořád víc a víc spěcháme. Troufnu si říci, že podobné stesky jsou ještě starší.
-
Antonín Pelíšek: Šunka od kosti
Jsou okamžiky v životě lidském, kdy se nebe zachmuří a slunce přestane zářit. Mezi ně patří třeba onemocnění v rodině. Znáte to, starosti, obavy. Nedávno potkaly i mě.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.