Hana Hosnedlová: Domácí úrazy

13. březen 2024

Dlouho jsem se bránila tvrzení statistik, které říkají, že nejvíc úrazů se stane v domácnosti. Po zkušenostech z poslední doby tomu ale začínám věřit. A měla bych děkovat, že jsem se doma totálně nezmrzačila nebo dokonce nezabila.

Pádů ve vaně a při vystupování z ní jsem zažila několik, ale ten poslední stál opravdu zato. Kdybychom měli vanu z nějakého méně odolného materiálu, nepochybně by byla na placku. A vystříknout veškerou vodu z vany ven jediným pohybem, v mém případě pádem, se také hned tak někomu nepovede.

Unikátní byla i obdobná akce v kuchyni. Při vaření těstovin jsem v okamžiku, kdy začala pěna z nich přelézat přes okraj hrnce, narychlo vzala chňapku a chtěla hrnec přendat na linku. Hrnec se mi ale v ruce zvrátil a veškerý jeho obsah se vylil na podlahu. Rychle jsem nakročila k místu katastrofy, ale noha mi v kaluži vrtulek a vody uklouzla a já udělala roznožku, za kterou by se nemusela stydět ani Věra Čáslavská. Ještě týden jsem kvůli bolesti v tříslech kulhala.      

Svůj výčet domácích nehod uzavřu starší příhodou se žehličkou. Ne, nepřiložila jsem si ji k uchu, když zazvonil telefon. Telefon ale skutečně zazvonil a já chtěla rychle vytáhnout šňůru ze zásuvky. Jenomže jsem ji vzala příliš daleko od zdi a zatáhla větší silou, než bylo záhodno, takže zástrčka prudce vyskočila a udeřila mne přesně do oka. Takový monokl se vidí jen ve filmech – a co hůř, nikdo nechtěl věřit tomu, jak jsem k němu přišla...

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: MDŽ

    MDŽ čili Mezinárodní den žen se za předchozího režimu slavíval celoplošně a mohutně. Od ROH jsme pravidelně dostávaly kytku, bonboniéru anebo kazetu s mýdly.

  • Hana Hosnedlová: Výhry

    Nikdy v minulosti jsem nic nevyhrála. Nevyhrál nikdy žádný můj los, žádná slosovatelná vstupenka a štěstí mi nepřálo nikdy ani v tombole.

  • Hana Hosnedlová: Sestřičky a doktoři

    Před krátkým časem jsem se ocitla v nemocnici, naprosto neplánovaně. Můj zdravotní problém vyžadoval některá skutečně dost nepříjemná vyšetření a já z toho byla celá vedle.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.