Zdražování energií dopadá na hospodaření měst a obcí v Ústeckém kraji. Samosprávy se proto snaží šetřit

1. srpen 2022 14:05

Rostoucí ceny energií významně ukrojí z rozpočtu měst a obcí. Samosprávy se proto už teď snaží vyjednat s dodavateli energie co nejvýhodnější ceny na příští rok.

V Ústí nad Labem mají podle mluvčí Romany Macové ceny energií nasmlouvané do konce roku 2023, takže je zatím řešit nemusejí.

Mluvčí Děčína Luděk Stínil zase uvedl, že městský energetik bude dodávky řešit na podzimní burze. Zatím je dodavatelem plynu a elektřiny pro Děčín společnost Pražská plynárenská.

Teplice o cenách elektřiny a plynu vyjednávají, řekl mluvčí Robin Röhrich. Elektřinu teď kupují od ČEZ, plyn od Innogy.

V Lounech podle starosty Pavla Jandy za TOP09 právě na burze vysoutěžili elektřinu za víc než trojnásobnou cenu oproti té letošní. Dodávky plynu si chce město zajistit v následujících týdnech.

Litoměřice mají ceny fixované do konce roku a chystají nákup na burze – nakoupeno chtějí mít nejpozději do října, řekla energetická manažerka města Romana Hönigová. 

Města hledají, kde by se dalo ušetřit

Města se také snaží, s ohledem na drahé energie, šetřit. Zateplují starší budovy, v poslední době hlavně školy, instalují solární panely a modernizují topné systémy.

Třeba v teplické botanické zahradě, kde potřebují energii na vytápění skleníků, plánují podle ředitele Petra Šíly dosavadní plyn nahradit tepelným čerpadlem.

Litoměřice podle vedoucí projektu Smartcity Litoměřice Moniky Čapkové zase pokračují v geotermálním projektu, díky kterému by měly mít podzemní zásobníky napojené na dálkové vytápění. Právě také dostaly dotaci na fotovoltaické elektrárny pro osm školních objektů a vedení města už připravuje seznam dalších vhodných budov, kam by panely mohlo instalovat.

V Bílině se radní také shodli, že fotovoltaiku pořídí – třeba pro svoji Hornickou nemocnici s poliklinikou.

Spustit audio

Související