Zámecký park v Ratibořicích na Náchodsku projde rozsáhlou obnovou zeleně

5. květen 2014

Zámecký park v Ratibořicích čeká obnova. Zásah za 6 milionů korun už je opravdu potřeba: některé stromy jsou totiž staré jako park samotný. Práce budou probíhat postupně od letošního léta a hotové by měly být za rok. Provoz parku omezí jeho revitalizace jen minimálně.

Mnohé změny v parku návštěvník ani nezaregistruje.

„Téměř všechny stromy, které tady v parku jsou, budou ošetřeny. To znamená, že u nich bude proveden například zdravotní řez, redukční řez – podle toho, co budou potřebovat,“ říká specialistka na zeleň Národního památkového ústavu v Josefově Jiřina Jelínková.

V parku již proběhla nová inventarizace dřevin, kdy byl zhodnocen i zdravotní stav stromů. Odborníci pak navrhli pro každý strom efektivní ošetření. U většiny dřevin dojde k prořezu, někde pak ke svázání koruny.

„Park byl založen známou kněžnou z knížky Babička od Boženy Němcové Kateřinou Vilemínou Zaháňskou, a to někdy okolo roku 1815. Ona zdědila náchodské panství 1810,“ přibližuje historii parku Jiřina Jelínková.

Pro park musela nejprve uvolnit místo, protože na jeho místě stával hospodářský dvůr. Ten bylo třeba nejprve vybudovat na jiném místě, přestěhovat dvůr i zelinářskou zahradu a také zbourat dvůr starý.

„Když to tak počítáme, tak stáří těch nejstarších stromů – a těch původních je tady hodně – je okolo 200 let,“ dodává Jiřina Jelínková s tím, že věk je u mnohých druhů na hranici životnosti. Znamená to, že část starých stromů bude muset být pokácena.

„Bude samozřejmě nahrazena v tom místě novými dřevinami stejného druhu,“ uzavírá Jiřina Jelínková.

autoři: Jiří Fremuth , Marína Dvořáková
Spustit audio