Z budoucího obchvatu Svitavy povede do průmyslové zóny nový přivaděč

6. prosinec 2021 09:49

Silničáři začnou příští rok stavět obchvat Svitav. Hotový by měl být v roce 2023. Do té doby chce mít město dokončený i přivaděč do průmyslové zóny.

„Velký problém v průmyslové zóně je technická infrastruktura, kterou je nutné zlepšit,“ řekl místostarosta Pavel Čížek (ODS). Projektovou dokumentaci na přivaděč i úpravy kolem něj má už radnice hotové, teď žádá o státní dotaci.

Cyklostezka i toalety pro řidiče

Podle starosty Davida Šimka ze Sdružení pro město počítají s třiceti miliony  korun. „Samotná délka přivaděče je okolo 400 metrů, ale v rámci celého projektu se řeší i cyklostezky, úpravy chodníků, autobusových zastávek, parkování pro kamiony i stanice na dobíjení elektrovozidel a toalety pro řidiče kamionů.“

Čtěte také

Vzhledem k tomu, že obchvat Svitav má být zbudovaný v roce 2023, město se snaží, aby souběžně byla dokončena i oprava přivaděče a dalších prvků v průmyslové zóně.

Místostarosta Čížek doufá, že obchvat i přivaděč ulehčí dopravě ve městě, hlavně v Lánech a Lačnově. Méně nákladních aut pak projede i centrem. „Omezí především nákladní dopravu přes město, která v současné době funguje do průmyslové zóny právě městskými komunikacemi, a tudíž se značně odlehčí dopravě ve městě.“

Práce na 9,5kilometrovém obchvatu města a půl kilometru dlouhém přivaděči, včetně úprav okolí v průmyslové zóně, by měly být dokončené v roce 2023.

Spustit audio

Související