Výročí 50 let pohádky Tři oříšky pro Popelku. Co říkají o Popelce dnešní děti a kde si ji také můžete připomenout

14. prosinec 2023

Jednou z nejoblíbenějších filmových pohádek všech dob je ta, která letos slaví 50 let od premiéry. Tři oříšky pro Popelku. Kdo je podle dnešních dětí Popelka, a kde je aktuálně velká výstava věnovaná této pohádce, to vám přibliží reportérka Soňa Jindrová a moderátor Pavel Kučera.

Tři oříšky pro Popelku. To je československo-německá filmová pohádka režiséra Václava Vorlíčka, která se poprvé promítala před 50ti lety, tedy v roce 1973. V hlavních rolích Libuše Šafránková a Pavel Trávníček. Na Popelku se budeme moci podívat opět na Štědrý den večer.

Poslechněte, kdo je Popelka podle dětí z Nymburka:

Tři oříšky pro Popelku na zámku Moritzburg

Pohádka Tři oříšky pro Popelku se natáčela se na několika místech: na pražském Barrandově, na Klatovsku - u vodního hradu Švihov a v lesích kolem Javorné u Čachrova, a taky u německého zámku Moritzburg. Tuto barokní perlu najdete v Sasku, asi 14 km od Drážďan.

V těchto dnech je tam velká výstava věnovaná právě této legendární filmové pohádce. Na výstavě se byl podívat kolega Pavel Kučera a Soňa Jindrová si ho pozvala k mikrofonu.

Šaty Droběny (k vyzkoušení v dospělé i dětské velikosti)

„Už před samotným zámkem vás přivítá obrovský nadživotní Popelčin, ne střevíček, ale mega střevíc, protože je to 50 let od premiéry, takže velká sláva. Pak vstoupíte do zámku a můžete se kochat vším, co s nejoblíbenější filmovou pohádkou souvisí. Budete přímo v tanečním sále s hlavními aktéry i na půdě s holoubky. Čeká vás kůň Jurášek, sova Rozárka, pes Tatjtrlík a další. Slavné kostýmy Theodora Pištěka si můžete nejenom prohlížet v těch barrandovských originálech, ale sami se také do zdařilých kopií navléknout a vyfotit se jako princ, kuchtík nebo dokonce Popelka či lovčí,“ přibližuje zážitky z výstavy moderátor Regionu.

Výstava na hradě Moritzburg u Drážďan věnovaná Třem oříškům pro Popelku a Libušce Šafránkové potrvá do 25. února.

Pracovití pomocníci
Spustit audio