Vydejte se po stopách tradičních řemesel v hradeckém kraji a zkuste si vlastníma rukama něco vyrobit

6. duben 2023

Letošní turistická sezóna nám pomalu začíná. Vydáme se společně putovat po stopách tradičních řemesel, kterými se náš kraj může pochlubit. A která jsou pro turisty stejně lákavá jako hrady a zámky nebo přírodní krásy. A představit naši bohatou řemeslnou tradici lidem chce i královéhradecká Krajská centrála cestovního ruchu. 

Našimi hosty jsou Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje s gescí sociální, kultury a cestovního ruchu, a také Jan Špelda z Centrály cestovního ruchu Královéhradeckého kraje.

Tak proč se vydávat po stopách tradičních řemesel Královéhradeckého kraje?
Martina Berdychová: Protože to je naše historie. A určitě je super poznat, jak a kde se věci dělaly, a také proč se dělaly. A my chceme turisty a návštěvníky Královéhradeckého kraje pozvat za krásným zážitkem, při kterém poznají i něco navíc. Objevit nové věci a hlavně si je i vyzkoušet, vlastníma rukama si zkusit něco vyrobit.

K tomu jste připravili speciální webové stránky a krásnou brožurku. Co v ní zájemci najdou?
Jan Špelda: Je tam uvedeno 22 míst spojených s tradicí a řemesly v našem kraji. Vše je rovnoměrně rozloženo po celém regionu, ta místa jsme vybírali jednak podle toho, že jsou nějak spojena s uchováním nějaké kulturní tradice. A za druhé jsou to místa, kde si ve většině z nich můžete zkusit nějakým způsobem samotné řemeslo v nějaké dílně.

Tradiční řemesla jsou naší historií. A je krásné objevit nové věci a hlavně si je i vyzkoušet. Vlastníma rukama si zkusit něco vyrobit.
Mgr. Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje

Existuje nějaké typické řemeslo pro náš kraj?
Martina Berdychová: Já bych řekla, že jich je hodně. Královéhradecký kraj ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Muzeem východních Čech v Hradci králové každoročně uděluje titul Mistr tradiční rukodělné výroby. A každý rok oceníme několik šikovných řemeslníků. Třeba v loňském roce to byla novinka, vyšívání pavím perem.
Jan Špelda: To je specifické a typické pro oblast Orlických hor. Takže i taková řemesla postupně chceme zájemcům představovat, naše mistry tradičního řemesla. Ale samozřejmě ne každý vás hned pustí do své dílny. Zapojili jsme tak do projektu i naše muzea. Aby to bylo pro návštěvníky komfortní a něco se o řemesle dozvěděl a vyzkoušel si ho. V jičínském muzeu byla minulý týden zahájena výstava Mistři tradičního řemesla, kde o všem také získáte informace. A centrála chce postupně rozšiřovat nabídku do dalších návštěvnických míst.

Čtěte také

Zmínili jste vyšívání pavím perem. David Adamský, který se tomuto řemeslu věnuje, byl také naším hostem. A je to opravdu unikátní záležitost.
Martina Berdychová: Je to unikátní. A tento mladý kluk nám řekl, že bychom měli něco dělat i s našimi kroji, protože je nemáme pořádně v Královéhradeckém kraji zmapované. Takže to je pro nás podnět, jakým směrem se ubírat. A je skvělé, že i mladá generace se zajímá o tradice a historii svého bydliště. To je moc důležité.

Otvírám brožurku a hned na první stránce je bednářství. Muzeum bednářství pana Jaroslava Tománka v Praskačce. To je úžasná věc.
Jan Špelda: Ano, to je krásná věc. Ale musím se přiznat, že to je jedno z mála míst, kde jsem ještě nebyl. Takže i já mám dluh a za panem Tománkem se vyrazím podívat. Ale každopádně všechny zvu, aby se tam vyrazili podívat.

Má srdcovka je Podorlický skanzen v Krňovicích. Obdivuji práci rodiny Zárubových, kteří úžasný skanzen vybudovali doslova na zelené louce.
Jan Špelda, Centrála cestovního ruchu Královéhradeckého kraje

Jak si náš kraj stojí v turistické přitažlivosti v porovnání s ostatními regiony České republiky?
Jan Špelda: Je to jeden z nejnavštěvovanějších krajů. Dlouhodobě především díky našim horám. Největší počet návštěvníků jezdí do Krkonoš a pochopitelně se to pojí i s trošku problematickou návštěvností. Každé léto vidíme zprávy, že na Sněžce se rojí turisté a je to tam jak na Václaváku. Tedy kolegové z Krkonoš s tím také pracují a připravili velice zajímavý projekt s názvem Neznámé Krkonoše, kde lákají turisty na méně známá místa našich nejvyšších hor.

Čtěte také

Držím v ruce brožurku Po stopách tradičních řemesel Královéhradeckého kraje. Kde ji mohou zájemci získat?
Jan Špelda: Na vybraných informačních centrech, ale především na těch místech, která jsou v brožurce uvedena. Což je 22 míst v kraji, muzeí a řemeslných dílen. A smyslem projektu je motivovat návštěvníky k tomu, aby ta místa navštívili a sbírali razítka. Trošku si také zasoutěžili.

Vy jste totiž připravili i nádherné ceny.
Jan Špelda: Máme připraveny garantované ceny. Pokud návštěvník nasbírá na vybraných místech alespoň pět razítek a zašle nám je nalepené v hrací kartě, kterou také získá na těch určených místech, tak my mu zašleme jednu z pěkných řemeslných cen. Je to třeba stavebnice Merkur, máme také krásné muzeum v našem kraji. A nebo vánoční ozdobu, tradiční česká ruční práce ze Dvora Králové nad Labem.

Martina Berdychová: A na seznamu nehmotných kulturních statků UNESCO máme také zapsané východočeské loutkářství. Takže i loutka je jednou z cen, kterou můžete získat. A pak se nás dotýká i modrotisk. Výroba forem na modrotisk ze Dvora Králové. I tamní muzeum je zaměřené na textilní tisk a je tak jednou ze zastávek naší soutěže a putování za řemesly.

Čtěte také

Už jsme zmínili velká turistická lákadla, co vás napadá ještě pěkného, o čem ale málo lidé ví?
Martina Berdychová: Myslím, že se příliš neví o zlatých dolech ve Stupné, které jsou nedaleko nového větrného mlýna v Borovnici, který je také v naší brožurce zmíněn. Takže takové putování za zlatem, které se v Podkrkonoší také připravuje. A nedaleko je i Přírodní park Sýkornice a Novopacké vodopády. Je tam krásné jaro.

Pane Špeldo, a váš turistický tip na něco neznámého?
Jan Špelda: Já mám v uvozovkách takovou srdcovku a tou je Podorlický skanzen v Krňovicích. Obyvatelé kraje to asi znají, ale pro návštěvníky ze vzdálenějších koutů České republiky to může být pěkné překvapení. Já obdivuji snahu, píli a práci rodiny Zárubových, kteří ten úžasný skanzen vybudovali doslova na zelené louce.

Tak se i tam zajeďte podívat. Našimi hosty byli Martina Berdychová a Jan Špelda, kteří nám představili projekt zaměřený na výlety po stopách tradičních řemesel Královéhradeckého kraje.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související