Vlídné tóny (hudba beze slov)

27. únor 2017

Vlídné tóny (hudba beze slov) jsou orchestrální, respektive instrumentální nahrávky, které nepotřebují překladatele a jsou srozumitelné posluchačům na celém světě.

To však není jediný důvod značné obliby u posluchačů střední a starší generace: dokáže pohladit po duši, což je v současnosti stále vzácnější úkaz.

Ve Vlídných tónech (smyčců, klavírů, saxofonů i kytar představujeme) světovou klasiku žánru (Mantovani, Billy Vaughn, Nelson Riddle, Paul Weston, Les Baxter etc.), ale i jména z vedlejších proudů (Ronnie Aldrich, Stanley Black, Shadows, Eddie Calvert, Liberace etc.) a samozřejmě i domácí reprezentanty žánru (Jiří Malásek, Felix Slováček, Dalibor Brázda a další).

V českém éteru je tento žánr opomíjen, ačkoliv jeho posluchačská obliba je evidentní.

Připravuje: Jiří Kasal; ČRo České Budějovice

Klavír, hudba, noty


Historie pořadu:
Pořad se na frekvencích českobudějovického rozhlasu vysílá od ledna 2005, na ostravských vlnách se pak objevoval v rámci Studia Noc od ledna 2012 do konce roku 2013.

Odvysílané pořady si můžete poslechnout v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.