Vítězná ANO nabízí na Vysočině funkci hejtmana jiným, ale s podmínkami

5. říjen 2020 11:00

Vítěz krajských voleb na Vysočině, hnutí ANO, nabídlo podporu hejtmana z jiné strany.

Podle prohlášení, lídra kandidátky a současného náměstka hejtmana Martina Kukly, je to reakce na snahu obejít v povolebních jednání vítěze voleb.

Obtížná a těžkopádná

Situaci při sestavování krajské koalice označil za obtížnou a těžkopádnou. „Proto nabízíme případnou podporu kandidáta na hejtmana z jiného politického subjektu. Měla by být ale respektována vůle občanů, kdy vítěz voleb by měl mít své zastoupení v budoucí krajské koalici. Obcházení vítěze považujeme za podraz na voliče, proto jsme nuceni nabídnout toto řešení,“ uvedl Kukla.

Vítězslav Schrek z ODS už dřív agentuře ČTK řekl, že je pro jeho stranu těžko představitelný hejtman z hnutí ANO. Povolební jednání jsou vedená tak, aby pokud možno zajistila podporu pro hejtmana za ODS.

Pozice ČSSD

Podle krajského předsedy ČSSD a člena vyjednávacího týmu Petra Krčála hledá spojence ODS i ANO. „Zatím to dávají (hnutí ANO) dohromady s Piráty. My se o obou variantách budeme teprve bavit,“ řekl Krčál.

ANO získalo deset mandátů, Piráti stejně jako třetí ODS v koalici se Starosty pro občany sedm mandátů. Po šesti má KDU-ČSL, ČSSD a Starostové pro Vysočinu (STAN a SNK ED). Tři mandáty získala KSČM. V krajském zastupitelstvu je pětačtyřicet míst.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související