Václav Souček: Počet pravděpodobnosti

Těžko poměřovat existenční poměry ve světě; s bolavou hlavou dospějete k názoru, že platí „jiný kraj, jiný mrav“. 

Jestliže je ve Spojených státech amerických evidováno více střelných zbraní, než obyvatel, podle počtu pravděpodobnosti nelze vyloučit instinktivní vražedné excesy… lze jim s obrovským nasazením sil a prostředků pouze do jisté míry předcházet. K počtu pravděpodobnosti náleží rovněž statistická chyba, v milionových položkách početná.

„Amerika first“ opakuje prezident Trump pravidelně - a Amerika usiluje o světový primariát v mnoha ohledech, v takovýchto případech zajisté nechtěně.

Logo

Střílí se a bouchá to leckde, Evropu nevyjímaje, okolo Krasnojarsku stěhují celé vesnice, hlavy států posílají kondolence, vyjadřují soustrast a odhodlání. Úměrně s napětím honičky za prosperitou a nadvládou rostou výdaje na zbrojení v rozpočtech států, a podle aktuálních mocenských poměrů počet pravděpodobně znepokojených obyvatel.

Kdo poodstoupí z tohoto začarovaného kruhu, bude podle počtu pravděpodobnosti považován za kořist.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Pláž

    Proti konci sezóny je červencová pláž u moře v Itálii zdánlivě přeplněná. Ale všechno je vychytané - lehátka, slunečníky, občerstvení, toalety, stačí mít nějaké to euro.

  • Václav Souček: Doma je doma

    Stačí, na mou duši stačí se odexpedovat na týden do teplejších končin, aby se člověk dobral poznání, jakže se o události v české kotlině svět zajímá. 

  • Václav Souček: Zkrátka zkratka

    V denním tisku se často objevuje pod několika řádky dopisovatelů poznámka „redakčně kráceno". Za rozhlasovým mikrofonem by měl autor především ohlídat meandry myšlenek.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.