V Hrádku nad Nisou vznikne nová kvetoucí louka. Bude nejen krášlit, ale přiláká i motýly, včely a další opylovače

26. březen 2022

Vzpomínáte si na voňavé a pestré louky, po kterých jste v létě u babičky běhali bosky? Kopretiny, rozrazily, petrklíče, divizny. Dnes už se takové louky příliš často nevidí, z krajiny proto mizí hmyz důležitý pro opylování rostlin. V Hrádku nad Nisou se rozhodli tenhle nepříznivý trend zvrátit a v tamní části Donín založí kvetoucí louku. 

„Navrhla jsem směs, která se hodí do středních poloh. 53 druhů rostlin, 70 procent trav, 25 procent bylin a 5 procent jetelovin. Kopretiny, kohoutky, zvonky, kostřavy luční, kominíčky. Všecko co znáte,“ uvedla projektantka zahrad a krajinných úprav Petra Šilberská.

Projektantka zahrad a krajinných úprav Petra Šilberská aktuálně pracuje například na kvetoucí louce v Hrádku nad Nisou-Doníně

Pozemek s rozhlohou zhruba 0,8 hektaru bude připraven k výsevu v dubnu, efekt krásy kvetoucí louky se pak podle ní projeví za 2 až 3 roky. Kvetoucí louka má přilákat motýly, včely, čmeláky a další hmyz, který z naší krajiny mizí. Přispívají tomu rozlehlá pole s monokulturami bez remízků i anglické trávníky u rodinných domů. Louka také pomáhá zadržovat vodu v krajině.

„Vysoký porost vodu spotřebovává mnohem míň a zadržuje jí mnohem víc, takže v současné době jsou trendy nahrazovat trávníky, které jsou sečeny na krátko a trpí suchem, lepšími typy trávníků, a to loukami. Sečou se méně, nechávají se vyšší, a když se nechají vykvést, tak jsou zajímavé,“ přiblížila Petra Šimberská.

A na co se jí redaktorka Českého rozhlasu Liberec Ivana Bernáthová ještě zeptala? Například na to, jak připravit pozemek pro založení kvetoucí louky, nebo jak o takovou louku potom pečovat.

Spustit audio

Související