V bývalé papírně v Hronově, které se mezi místními říká také Čapkův mlýn, vznikne nová expozice

18. únor 2021 08:36

Bývalá papírna nebo také Čapkův mlýn - lidé z Hronova na Náchodsku znají tuto historickou stavbu na křižovatce nedaleko centra pod oběma názvy. Město ji teď opravuje a odborníci zároveň připravují podobu nové expozice v přízemí budovy. Jak bude vypadat?

V těchto dnech se radí odborníci z Muzea Náchodska o tom, jak to v budoucnu v přízemí pod klenutými stropy bude vypadat.

Čtěte také

„Tady by měla být vstupní místnost s pokladnou," říká ředitel Muzea Náchodska Sixtus Bolom Kotari.

Dále je tu s námi Zdeněk Zahradník, který byl vedením muzea požádán, jestli by se nepodílel na přípravě expozičního využití těchto prostor.

„Účelem této schůzky je, abychom si prošli všechny místnosti, podíváme se, co jsme tam navrhli za expozice. Porovnáme to s tím, do jaké míry je to reálné. Máme tam například nějaké nápady z hlediska provozu, třeba papírenskou dílnu. Tak zjistíme, jestli to je uskutečnitelné vůbec z hlediska rozměrů místností a tak podobně."

V bývalé papírně v Hronově vznikne nová expozice

Věra Bartošová, místostarostka Hronova za Rozvoj města, vysvětluje z kterých let je tento objekt.
„Pochází zhruba z poloviny 19. století. Potom tady docházelo k různým změnám, to už bohužel asi dnes neovlivníme. Nicméně klenby tady zůstaly zachovány a rádi bychom je zachovaly dál. I když s tím nyní máme docela dost problémů, protože došlo k nějakým statickým posunům a také to nebude finančně úplně jednoduchá věc."

Čtěte také

„Máme představu takovou, že bychom chtěli nějakým způsobem připomenout historii tohoto domu, protože jednou z jeho funkcí byla papírna. Druhou věc, kterou bychom chtěli připomenout, že objekt má určitý vztah k rodu Čapků. A chtěli bychom i připomenout částečně historii města Hronova. A nakonec to budou i hronovští rodáci, osobnosti, které jsou s naším městem spjati," dodává Zdeněk Zahradník.

Stavební práce by měly být hotové do konce listopadu letošního roku. Na ně potom naváže budování nové expozice.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související