Už nejsem holka, ale ještě nejsem baba! Jana Rychterová, Šimona Mašková a Nadační fond Melodio

8. březen 2024

Pozvání Lady Klokočníkové do naší rozhlasové kavárny na Dámskou jízdu přijaly vždy dobře naladěná písničkářka, skladatelka, textařka a naše rozhlasová kolegyně Jana Rychterová a spoluzakladatelka Nadačního fondu Melodio Šimona Mašková, která také velmi dobře a ráda zpívá.

Písničkářka a zpěvačka Jana Rychterová zpívá pro Nadační fond Melodio, vyzpívá prostředky na kouče pro lidi s handicapem, aby našli skryté talenty, odbourali psychické bariéry a získali nové životní vize. Na koncertech ji v jejím úsilí podporuje Šimona Mašková, právnička a také interpretka melodických songů a spoluzakladatelka fondu.

Píseň Baba se propojila se záměrem Nadačního fondu Melodio. Je o tom, že každá žena má svůj úžasný vnitřní svět.
Jana Rychterová, písničkářka

Jaká je Jano vaše společná práce se Šimonou?
Je mi velikou ctí, že tady mohu se Šimonou být, protože ona je úžasná baba. Spoluzaložila Nadační fond Melodio, ale původně mě oslovila přes mého kolegu, pianistu Radima Linharta, abych složila písničku. Já jsem nevěděla o čem a Šimona mi říkala, o čem chceš.

Čtěte také

A jak jsme si chvilku povídaly, tak mě najednou napadla píseň, která je o všech ženách. Je to píseň s názvem Baba a začíná: už nejsem holka, ale ještě nejsem baba. A ta píseň se propojila se záměrem Nadačního fondu Melodio. Je o tom, že každá žena má svůj vnitřní svět, ať je zdravá, nemocná, tělesně handicapovaná, mladá nebo stará, ať se cítí krásná, nebo necítí.

Každá žena, když přijde domů, tak jsme na tom všechny stejně. Snad mi to všichni odpustí, prostě zahodíme podprdu a jsme doma.

Právnička Šimona Mašková je spoluzakladatelkou Nadačního fondu Melodio. Pojďme ho představit.
Nadační fond Melodio vznikl ze dvou snů. Je to zhruba 20 let, co jsem si to do jedné ze svých knih snů napsala, co si přeji, aby se mi splnilo a k čemu budu dělat správné kroky.

Čtěte také

Doslova tam stálo, že až budu mít více volného času a více peněz, tak budu více zpívat.

A druhý sen byl, že chci pomáhat lidem, kteří mají nějaký zdravotní handicap, zdravotní omezení. Skokově jim pomáhat se zlepšovat, zlepšovat jejich mentální a fyzické schopnosti. Teď jsem ve stavu, že 30 let podnikám a pracuji, ale už se nám s manželem uvolnily malinko ruce, tak jsem si říkala, že začnu zpívat.

Ale mělo by to být pro nějakou dobrou věc, tak proč nespojit tyto dvě záležitosti, tyto dva sny. Tak se to zrodilo a do života mi začali přicházet naprosto úžasní lidé. A vyrojila se Jana Rychterová, za což jsem nesmírně vděčná. Protože je to muzikantka, profesionálka, fantastická textařka, úžasná hudebnice, ale především úžasný člověk, a toho si nesmírně vážím.

Nadační fond Melodio vznikl ze dvou mých snů. Že budu více zpívat a že chci pomáhat lidem, kteří mají nějaký zdravotní handicap.
Šimona Mašková, spoluzakladatelka Nadačního fondu Melodio

Komu váš nadační fond pomáhá?
Pomáháme lidem, kteří mají nějaké zdravotní omezení. Z výtěžku koncertů a z výtěžku prodeje hudby jim platíme mentální, rozvojové kouče, se kterými pracují na svých vizích, na svých zasutých dovednostech. A ještě je podporujeme v dovednostním výcviku, nebo v kariérním rozvoji.

Čtěte také

Takže tam je onen skok, aby se dostali na vyšší životní úroveň. Výsledky těch aktivity a jejich vizí se dostaví po několika měsících, ale třeba i rok. Už máme některé příběhy úspěchů za sebou. Nadační fond oficiálně vznikl na podzim roku 2022 a první koncert byl v březnu 2023.

Jano, ty jsi chtěla něco doplnit?
Jen mě napadla taková věc, že jsem se setkala s tím, když se řekne mentální kouč, tak si spousta lidí řekne, každý si dnes hraje na kouče, to vůbec nefunguje, je to nesmysl. Ale tady ti lidé díky tomu, že si s někým popovídají o svých problémech a o tom, co by mohli v životě dělat, kam se posunout, tak najednou nejsou odkázáni na to, že sedí doma na sociálních dávkách.

Vymyslí si, jak by mohli zúročit to, na co mají talent nebo schopnost. I přes svůj handicap si najdou si práci nebo začnou podnikat. Mentální kouč je člověk, který vás donutí zamyslet se nad sebou samotnými a donutí vás, abyste se dokopali sami k nějaké akci, kterou můžete podniknout pro svůj život.

Lada Klokočníková, Šimona Mašková a Jana Rychterová v rozhlasové kavárně

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Janou Rychterovou a Šimonou Maškovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související