Už jste někdy šli po stopách lovců mamutů? Nabízíme stezku v Boršicích na Uherskohradišťku

Naučná stezka v Boršicích na Uherskohradišťsku vznikla v místě, kde lovci mamutů skutečně žili. Trasa je nenáročná a dlouhá jenom asi jeden kilometr. Čekají vás na ní nejen informační tabule, ale i dřevěné plastiky pravěkých zvířat.

Boršice na Uherskohradišťsku, dříve měly v názvu dovětek u Buchlovic, jsou vnímané především jako vinařská obec. Taky jimi prochází jedna z vinařských stezek. Jsou ale i velmi významnou archeologickou lokalitou.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Kousek za vsí je místo, kterému se říká Chrástka, je to zalesněný prostor. V roce 1902 tam jeden místní občan objevil metrový mamutí kel a zvířecí kosti. Nález odevzdal do tamní školy a pak se dlouho nic nedělo, až v roce 1939. To se na místo dostavil uznávaný archeolog Vilém Hrubý a zahájil odborný průzkum. Země mu téměř okamžitě vydala své poklady. Mimo jiné i zbytky mamutích kostí a okolo 1500 kusů kamenných předmětů, které datoval do paleolitického období. Další úspěšné bádání proběhlo v šedesátých letech minulého století a do archeologické sbírky přibyly kromě mamutí kosti i kosti vlka a dokonce i soba. Počty nových nálezů šplhaly do tisíců. Archeologové v Boršicích pátrali na několika místech až do roku 2008. Objevili i sídlištní objekty z mladší doby kamenné, odborně neolitu.

To je velmi stručné vysvětlení, proč ve vinařské obci Boršice, v lesíku Chrástka, vznikla naučná stezka Po stopách lovců mamutů.

Trasa je nenáročná a dlouhá jenom asi jeden kilometr. Do tohoto lesního prostoru se vešlo jedenáct informačních tabulí, bez nich by to nebyla naučná stezka. Jsou na nich podrobné informace o životě lovců mamutů doplněné nádhernými ilustracemi Libora Baláka. Jeho učitelem byl slavný malíř a ilustrátor pravěkých námětů Zdeněk Burian. Na každém panelu je ještě poznámka tzv. vymítačů mýtů a pověr. To je vsuvka v textu, v níž autoři vysvětlují, proč se některé konkrétní situace nemohly odehrát tak, jak se o nich píše třeba v učebnicích dějepisu, a tím uvádějí na pravou míru zažité a přitom nepravdivé nebo zkreslené informace. Skoro na konci nenáročné trasy překvapí dřevěné plastiky pravěkých zvířat. Mamut samozřejmě nemůže chybět, ale je mezi nimi i medvěd, srny, vlk a taky lovci mamutů v životní velikosti. Jsou dílem uměleckého řezbáře Martina Cigánka z Valašských Klobouk.

Další detaily už vám prozrazovat nebudu. Zajeďte si do Boršic a objevíte je sami. Jo a nezapomeňte s sebou vzít děti. Budou nadšené. Stezka je otevřená celoročně.

Spustit audio

Související