Unikát v Novém Městě nad Metují. Fasáda průmyslové školy jako stránka z Čapkova románu R.U.R.

24. červen 2023 07:52

Fasádu Střední průmyslové školy v Novém Městě nad Metují na Náchodsku nově ozdobí úryvky z vědeckofantastického románu Karla Čapka R.U.R. Netradiční nápad má vzbudit zájem o autora i samotnou knihu. Popsaná bude zhruba třetina plochy rozlehlého školního areálu. Minimálně v Česku jde o unikát, textu je tolik, že by v jednom řádku měřil téměř půldruhého kilometru.

„Teď to tady dotáhneme, aby nám to nepodfouklo.“ Na lešení v několikametrové výšce dělníci lepí šablony s textem. Písmena mají téměř 30 centimetrů, viditelná jsou zdálky.

Čtěte také

Následuje samotný nástřik černohnědých písmen. Úryvky z románu pokryjí zdi několika školních budov. Nic podobného v Česku pravděpodobně není, říká jednatel stavební firmy Pavel Sedláček. „My jsme s tím měli docela problém, získat někoho, kdo by se té realizace nebál. Tak to snad dobře dopadne.

Text na fasádu tak nakonec nanáší firma, která se věnuje hlavně klasickému tisku, třeba výrobě vizitek. Pro její pracovníky je to výzva.

„Velký oříšek je udělat šablony. Na to musí být speciální fólie, které pro tenhle účel nikdo nevyrábí, vysvětluje majitel firmy Zdeněk Šiffel.

S nápadem zpracovat fasádu netradičním způsobem přišel Krajský úřad Královehradeckého kraje. Vytipované úryvky se postupně měnily. Původně třeba v textu chybělo, z jaké knihy jsou.

To se na přání ředitelky školy Kláry Barešové změnilo. „To jsem chtěla, aby tam byl název knihy a přímo i autor díla. Aby to bylo jasné všem, kteří půjdou okolo.

Čtěte také

Jméno Karel Čapek a název vědeckofantastického románu je nakonec na nejviditelnější části, tedy u hlavního vstupu do školy z ulice.

Další diskuze byla například nad tím, jestli jsou vhodná určitá slova - v jednom z textů měla být třeba taková jako idiot nebo potrat. „Myslím, že by to nebylo pěkné. Tak jsme nevrhli jiný text.

Pokrývání fasády textem potrvá několik týdnů. Zkomplikovat ho může počasí, třeba při dešti bude nutné práce přerušit, voda by totiž buď zničila šablonu a nebo smyla čerstvě nastříkaná písmena.

Spustit audio

Související