Uherskohradišťsko a Kroměřížsko jsou po Praze stále místa s nejvyšším nárůstem případů covid-19

21. září 2020 10:31

Aktuálně má podle hygieniků covid-19 ve Zlínském kraji 939 lidí, ještě v úterý ráno jich bylo 495. Z nemoci se dosud vyléčilo 808 lidí, osm lidí zemřelo.

Nákaza se v současné době nejvýrazněji šíří v Praze. V hlavním městě hygienici za posledních sedm dní potvrdili téměř 217 případů v přepočtu na 100.000 obyvatel, následuje Uherskohradišťsko se 202 případy a Kroměřížsko s 194 případy. 

Ve Zlínském kraji přibylo podle krajské hygienické stanice během neděle 56 případů nákazy koronavirem. Od začátku pandemie k dnešnímu ránu hygienici v regionu zaznamenali v součtu 1755 případů nákazy.

Nejvyšší počet nakažených je v kraji na Uherskohradišťsku. Okres i po páteční aktualizaci takzvaného semaforu ministerstva zdravotnictví zůstává ve druhém, tedy oranžovém stupni rizika. Znamená to počínající komunitní přenos, kdy už není u některých nemocných znám zdroj nákazy.

Okresy Zlín a Kroměříž jsou v prvním, zeleném stupni rizika, který znamená lokální ohniska a sporadické komunitní šíření. Okres Vsetín má bílou barvu označující malé riziko.

 

Čtěte také

Možnost otestovat se o víkendu na koronavirus bez předchozího objednání poprvé nabídla zlínská nemocnice. Této možnosti využilo ve Zlíně 400 lidí. Českému rozhlasu to řekl mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant. O víkendu poprvé testovali také zdravotníci v Uherskohradišťské nemocnici, kteří celkem odebrali 340 vzorků. Tam ale mohli přijít pouze předem objednaní indikovaní pacienti.

Celorepubliková čísla

Zlínský kraj je v celkovém počtu nakažených na 100.000 obyvatel osmý mezi kraji. Podle ministerstva zdravotnictví se v regionu covidem-19 od března nakazilo více než 341 lidí ze 100.000. Nejvíce nakažených je v Praze, téměř 877 na 100.000 obyvatel. Počet potvrzených případů v České republice od začátku pandemie je 48.306, vyléčilo se 24.228 lidí a 499 lidí s onemocněním covid-19 zemřelo. Nyní má nemoc 23.579 lidí, hospitalizaci potřebuje 516 z nich, uvedlo ministerstvo.

Aktuální opatření

Na Zlínsku, Uherskohradišťsku a Kroměřížsku budou muset mít lidé od pondělí při hromadných akcích nad 100 lidí ve venkovních prostorech nasazenou roušku či jinou ochranu dýchacích cest. Nově přijímaní klienti sociálních zařízení ve Zlínském kraji musejí mít od pondělí negativní test na onemocnění covid-19. Vyplývá to z mimořádných opatření vydaných krajskou hygienickou stanicí se sídlem ve Zlíně.

Čtěte také

Samozřejmě platí i celorepubliková opatření, týkající se nošení roušek ve školách, na všech vnitřních akcích, ve veřejné dopravě a ve všech zastřešených prostorách. Cestující na Slovensko musí mít až na výjimky negativní testy na covid-19.

 

autoři: Michal Sladký , Zdenek Čík , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související