TIPY NA VÍKEND: S Lucemburky na Křivoklátě, oslava výbuchem sopky nebo Veteran Rallye Kutná Hora

19. srpen 2022

Ještě nevíte, kam se o víkendu vydat za kulturou, památkami, za sportem nebo do přírody? Nadchnout vás může noční prohlídka na Křivoklátu, dobré jídlo nebo veteráni. Také se můžete inspirovat v letním projektu Cesta okolo Česka.

XIII. ročník Veteran Rallye Kutná Hora

Veteran Rallye Kutná Hora 2014

O víkendu 20. a 21. srpna se v Kutné Hoře a okolí odehraje tradiční svátek milovníků nablýskaných automobilových veteránů, jejichž posádky se zároveň představí v dobových kostýmech. V sobotu a v neděli se uskuteční závod do vrchu Kaňk. Auta jsou výkonnostně naprosto rozdílná, a proto zde nevítězí ten nejrychlejší. Jedná o tzv. jízdu pravidelnosti, v níž se snaží závodníci zajet všechna čtyři kola (dvě v sobotu a dvě v neděli) ve stejném čase. Vítězí ten, jehož časy se nejvíce blíží prvnímu zajetému.

Je připraven bohatý doprovodný program pro malé i velké návštěvníky v rámci Kutnohorského hodování. Po oba dva dny bude také probíhat ochutnávka vybraných potravin se značkou kvality, jako je Klasa, Regionální potravina či BIO, nebo doprovodné soutěže a hry nejen pro děti i rodiče.

Lucemburkové na Křivoklátě

Hrad Křivoklát ožil v noci

Na hradě Křivoklát znovu proběhnou oblíbené scénické noční prohlídky. V noci, když se setmí, hrad ožívá a vrací se do dob králů a rytířů. Na Křivoklátě působili všichni čtyři panovníci Lucemburské dynastie, kteří se vystřídali na českém trůně. Vydejte se po jejich stopách s průvodcem panem Vojtěchem a zažijte stěžejní okamžiky jejich vlády v prostorách jednoho z nejstarších českých královských hradů.

Kromě reprezentativních prostor vás čekají i potemnělé hradní vězení a mučírna. Vstupné: 250 Kč. časy představení: 20.00, 21.00 a 22.00

Oslava s dinosaury i výbuchem sopky

Děti si mohou vyzkoušet rýžování těžkých kovů

Chcete pro své děti netradiční oslavu? Zkuste letos něco nového a přijďte slavit do Geoparku Říčany s dinosaury, drahokamy, průzkumem jeskyně a výbuchem sopky pro oslavence.

Čeká vás plno aktivit a zábavy od rýžování pravých českých granátků, odkrývání paleontologického naleziště přes odlévání a barvení sádrových odlitků až po průzkum jeskyně. V geoparku je ohniště, takže si můžete přinést něco na opečení.

Street Food Velké Popovice

Hamburger (ilustrační foto)

To nejlepší ze světového street foodu ochutnáte v sobotu 20. srpna v parku před pivovarem Velké Popovice. Přijďte si užít letní den do společnosti dobrého jídla a pití. Vybírat budete ze široké nabídky asijských specialit, čerstvých ryb nebo šťavnatých burgerů. Ochutnáte tradiční pokrmy z dalekých zemí. 

Pokud máte raději sladké, vaše chuťové pohárky uspokojí třeba dozlatova usmažené koblížky, křehké vafle, lehké makronky, ledové nanuky nebo pestrá paleta sladkého pečiva a dezertů. 

autor: djo
Spustit audio