Talentová centra v kraji pomáhají studentům objevit nadání pro neobvyklá řemesla nebo povolání

30. leden 2022 08:39

Ve vybraných středních školách v Královéhradeckém kraji začínají v těchto dnech fungovat další Talentová centra. Hejtmanství podpořilo 19 projektů, které mají zájemcům pomoci k dalšímu vzdělávání v neobvyklých oborech. Na kurzu při střední škole řemeslné v Jaroměři si účastníci například vyzkoušejí výrobu loukoťových kol.

Čtěte také

„Začínáme teorií a takovým povídáním o kolářském řemeslu. O jeho historii i vývoji. Protože někteří budou začínat úplně od nuly, říká vedoucí učitel odborného výcviku Ladislav Kubias.

Kurs má objevit v zájemcích zatím skrytý talent, třeba v Jaroměři si výrobu loukoťového kola zkusí 23 lidí. Přihlášky přicházely do poslední chvíle, ta poslední pár desítek hodin před zahájením kursu.

Čtěte také

Ladislav Kubias se o obor kolářství zajímá už 20 let a chce se podělit třeba i o historické materiály, které získal. „Například za první republiky vycházely Kolářské listy. Protože koláři si informace navzájem sdělovali, byli organizování v cechu kolářů. Mám také několik dobových fotografií kolářských dílen a produktů, které koláři nabízeli.

Hlavním trumfem ale bude účast téměř sedmdesátiletého Augustina Krystyníka, asi nejznámějšího českého koláře. Právě pod jeho odborným dohledem si účastníci kursu nakonec zkusí vyrobit kola sami.

A k čemu taková znalost je?

Čtěte také

Proč vlastně Kraj podobné kursy podporuje? Podle náměstka hejtmana Arnošta Štěpánka z Pirátů to smysl má. „Neděláme si iluze, že všichni účastníci onoho kurzu na výrobu loukoťového kola budou řemeslníci. Ale minimálně si osvojí nějaké nové dovednosti a to se jim třeba může někdy v životě hodit.

Královéhradecký kraj se rozhodl podpořit celkem devatenáct podobných projektů. Na hejtmanství aktuálně nemají přesný přehled o tom, jak to s kursy na různých školách vypadá a v jaké fázi jsou, podle námi oslovených škol je ale zájem o tyto lekce solidní.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související