Sýpkám u chotýšanského zámku hrozí zřícení, památkáři vyzvali majitele k opravě

27. září 2019

Posledních pár dní má majitel řady nemovitostí v Česku Mauro Piccinini na odvolání proti podmínečnému trestu. Dostal ho, zatím nepravomocně, u lounského soudu za to, že nechal zchátrat tři památkově chráněné nemovitosti na Ústecku. Italský podnikatel vlastní i zámek v Chotýšanech na Benešovsku. I ten je ve velmi špatném stavu.

V Chotýšanech stávala ve středověku tvrz, v tuto chvíli na jejím místě stojí budova někdejšího lihovaru. Samotný zámek je přímo naproti, je barokní a při poslední úpravě k němu přibyla romantická arkáda, otevřená do parku. V parku rostou vzácné dřeviny a založen byl v 18. století. Z barokní besídky je v tuto chvíli už jen torzo.

Součástí areálu jsou hospodářské budovy, rovněž památkově chráněny. Právě hospodářské budovy jsou nejvíce ohroženy. „Sýpkám, které navazují na budovu zámku, hrozí zánik. Pokud se střechy neopraví v dohledné době, začnou se hroutit vnitřní konstrukce. Dnes jsou ještě ve stavu opravitelném,“ podotýká Dagmar Primusová z Národního památkového ústavu.

Zámek Chotýšany - zámecký špýchar po opravě fasády v r. 1973

Před revolucí sloužil zámek obci, byla v něm knihovna nebo lékařská ordinace. Ačkoli nebyl z památkového hlediska doceňovaný, probíhala v něm alespoň nějaká údržba. Největší devastace se areál dočkal po revoluci. To jej získali restituenti a ti ho, včetně pozemků, prodali v 90. letech současnému vlastníkovi. Ten pozemky zpeněžil, zámek jim zůstal.

Památka už řadu let chátrá. S majitelem se nedomluvila obec ani památkáři. „S těmi opravami postupuje vlastník velmi pomalu. Ne že by se vůbec nestaral. Provedl opravy lokální, provizorní. Ty ovšem během roku, dvou vzaly za své a do objektu zatéká dál,“ popisuje Dagmar Primusová.

Zámek Chotýšany - Zemědělský den - 10. září 1943 na dvoře velkostatku

Sám majitel zámku nechal na otázky Českého rozhlasu odpovědět jednatele jedné ze svých firem, Immobiliare Karlův Most, Petra Harmacha. Ten ve své písemně zaslané odpovědi uvádí, že Mauro Piccinini se snaží zámek v Chotýšanech zachránit. „Kupoval ho ve zdevastovaném stavu a za poslední roky do něj investoval asi 6 milionů korun. Statika objektu je v pořádku a zámek má novou střechu,“ popisuje Petr Harmach z Immobiliare Karlův Most. Povedlo se taky ubytovat do někdejší fary nájemníka tak, aby mohl na nemovitosti dohlížet.

Podle Harmacha plánuje vlastník v areálu zámku novou výstavbu. To by ale znamenalo, že by nejprve musel nechat zbourat historické hospodářské budovy. Respektive, nejprve by z nich památkáři museli sejmout jejich ochranu. S tím už ovšem památkáři i obec vyjádřili nesouhlas.

Památkáři chtějí naopak to, aby Mauro Piccinini urychleně začal s opravou střech na sýpkách. Areál by se měl dočkat taky oplocení tak, aby do něj nebyl volný přístup jako dosud. Na to si dlouhodobě stěžuje obec, podle které láká nezabezpečená stavba i park nezvané návštěvníky. Třeba i děti z nedaleké školy.

Zámek Chotýšany - na schodech rodina bývalého nájemce ing. Boh. Svobody v r. 1929

Vedení Chotýšan ale příliš nevěří tomu, že se situace nějak v dohledné době zlepší. Je totiž přes různé plány majitele řadu let stejná. Sama obec je ochotna odkoupit celý areál za symbolickou cenu, dejme tomu do 1 milionu korun. „Majitel ale chtěl od nás šest milionů, což je pro nás nepředstavitelné,“ popisuje starosta Kovář. Ten si přitom dokáže představit, jak by zámek uprostřed obce využili.

Obec by se pokusila postupně o opravu, a to za pomocí místních lidí, kteří nápadu vyjadřují podporu. Žádali by taky o dotace. Dominanta obce by si totiž podle starosty zasloužila obnovu. „Chceme sem vrátit život. Lidi si to ještě pamatují, pořádaly se tu různé akce.“ V budovách okolo by mohly vzniknout byty, na zámku třeba slavnostní sál a na nádvoří místo pro setkávání lidí. Prostor tam k tomu vysloveně vybízí – roste tam totiž rozložitá lípa, kterou prý vysadili už za Marie Terezie. Lípa je ale neopečovávaná, a proto ve velmi špatném stavu.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.