Středem Evropy prochází železnice, která se jmenuje jinak

2. květen 2019

Když v 19. století ovládla Velká Británie světové oceány, umístila nultý poledník do Greenwiche a astronomický střed Evropy do Voteleže. Astronomický střed Evropy je průsečík 15. poledníku a 50. rovnoběžky. Přestože střed Evropy je v katastru Kouřimi, Votelež je od něj nejbližší obydlené místo.

Voteleží prochází železniční trať z Bošic do Zásmuk. Zdejší zastávka se ale nejmenuje Votelež, nýbrž Bošice zastávka. Přestože se zdá, že neexistuje odlehlejší místo, i tady mají svou historii. To jediné, co se zde v minulosti stalo, bylo ovšem železniční neštěstí.

V roce 1951 se na zdejším přejezdu srazil vlak s autobusem a zemřeli při tom čtyři lidé. No a narozdíl od jiných železničních neštěstí zdejší oběti připomíná důstojný pomník. V tom je Votelež v rámci kraje bohužel výjimečná.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.