Senioři z domova Clementas vyrábějí ze dřeva známé památky

2. duben 2024 15:00

Dva senioři z domova v Janovicích nad Úhlavou na památky nejezdí. Začali je ale vyrábět z kusů dřeva. Už dokončili třeba Radyni nebo Kašperk.

Václav Koláček

Památky už sice zahájily sezónu, ne každý se na ně ale dostane – třeba Václavu Koláčkovi, který žije v domově Clementas v Janovicích nad Úhlavou, nohy neslouží jako dřív. Památkám ale i tak věnuje každou volnou chvíli. Z různých dřevěných kostek a odřezků totiž staví modely hradů, zámků a rozhleden. A ke svému koníčku už zlákal i svého spolubydlícího.

Modely vznikají třeba dle fotografií. Václav Koláček se spolubydlícím Miroslavem Votýpkou postavil zmenšené Velhartice, Kašperk, Bolfánek i Radyni. Aktuálně oba pracují na kostele v Železné Rudě a na Červené Lhotě. „Jsem vyučený truhlář,“ prozrazuje pan Václav. „Tomuhle koníčku se ale věnuju až teď, když na to mám čas.“ Pan Miroslav si pochvaluje, jak krásně, a přitom plodně při téhle činnosti utíká čas.

Senioři z domova Clementas vyrábějí modely památek

„U nás v domově máme truhláře, řezbáře i malíře, kteří se ve stáří začali svým činnostem znovu věnovat,“ popisuje vrchní sestra domova Clementas Martina Kolářová. „Případně se naši obyvatelé až tady v domově učí novým dovednostem a objevují různé koníčky. Senioři, kteří žijí v domácím prostředí, jsou často osamoceni, chybí jim sociální kontakty a jejich jediným zájmem je televize nebo rádio. Ve chvíli, kdy nastoupí do domova, ale navážou čerstvá přátelství a najdou nové záliby. To má samozřejmě pozitivní vliv nejen na jejich zdraví, ale také na psychiku.“

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio