Semafory ve Vysokém Mýtě vás vyfotí, když pojedete na červenou nebo moc rychle

9. listopad 2018 08:10

Vysoké Mýto plánuje pokutovat řidiče, kteří projíždějí semafory na červenou a také řidiče, kteří překročí nejvyšší povolenou rychlost. Speciální systém bude součástí nové světelné signalizace.

Ta by měla být v provozu nejpozději v dubnu a právě stavba semaforů aktuálně komplikuje v Mýtě provoz.

Kvůli stavbě semaforů je na křižovatce ulice Hradecká s ulicemi Pražská a Riegerova (u autobusového nádraží) omezený provoz. Není tam možné odbočit ani doprava ani doleva. Objízdné trasy jsou značené. To potrvá do úterý a od úterý bude uzavřené okolí kolem křižovatky ulice Prokopa Velikého s hlavní silnicí I/35.

Nové semafory ve Vysokém Mýtě budou hlídat jízdu na červenou a měřit rychlost

5 semaforů na kilometru

Nová světelná signalizace bude na 900 metrů dlouhém úseku celkem na pěti místech. Podle radnice to provoz zpomalovat nebude.

Semafory by měly totiž mít inteligentní systém řízení, říká starosta František Jiraský (Nestraníci): „Ty křižovatky by měly být osazeny inteligentním systémem řízení dopravy, takže zelená vlna v tom tranzitním směru po silnici I/35 by tam být měla. Samozřejmě po spuštění systému se ještě všechno bude ladit.“

Interaktivní mapa: Klikněte pro víc informací.

Na semaforech bude také speciální systém, který bude neukázněné řidiče pokutovat. To není součástí projektu nových semaforů, ale všechno bude pro instalaci systému připravené, říká starosta František Jiraský: „Řekli jsme si, že když už se do toho sahá a všechno bude rozkopané a nové, tak že pořídíme systém detekce jízdy na červenou a ten systém, nakonec se ukázalo, že bude umožňovat i měření okamžité rychlosti.“

Kvůli posílání pokut radnice plánuje, že odbor dopravy posílí o jednoho člověka. Systém bude od svého spuštění kontrolovat jízdu na červenou. Měření rychlosti by mělo být spuštěné později - podle odhadů na koci letních prázdnin. Práce na stavbě nových semaforů by měly být hotové nejpozději příští rok v dubnu, záleží ale na počasí.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související