Šel jsem dlouhými cestami

8. prosinec 2013

Další díl cyklu rozhlasových dokumentů Dobrá vůle je věnován 70. výročí uzavření romského koncentračního tábora v Letech.

Českobudějovičtí kolegové Filip Černý a Ivan Studený vzali skupinu romských teenagerů z českobudějovického sídliště Máj a vydali se s nimi přímo na místa, kde bylo od roku 1942 internováno více než třináct set mužů, žen a dětí romského etnika.

V pořadu uslyšíte úryvky z knihy sebraných svědectví českých Rómů, kteří přežili - Tíživé mlčení - amerického historika Paula Polansky. Vzpomínky očité svědkyně paní B. čte Valerie Zavadská.

Natáčení v Letech u Písku

Internační tábor nezřídili nacisté pro Židy, ale Češi pro Romy, a to v roce 1942 se svolením říšského protektora Konstantina von Neuratha. Když nacisté na konci téhož roku zahrnuli do "konečného řešení" vedle Židů také Rómy, staly se Lety přestupní stanicí do Osvětimi. Byli to Češi, kdo v táboře obstarával provoz i dozor nad zajatci. Právě letos je to uplynulo sedmdesát let od chvíle, kdy byl koncentrák kvůli katastrofálním životním podmínkám uzavřen.

Na místě lágru stojí od sedmdesátých let minulého století velkovýkrmna vepřů a skromný památník, který připomíná smutnou kapitolu česko-romského soužití, najdete v jeho sousedství na bývalém táborovém pohřebišti.

Autor Filip Černý, Ivan Studený dramaturg a režísér Lenka Svobodová. Zvukový mistr Roman Špála.

autor: Filip Černý
Spustit audio