Řekli jsme si, že nikdy nebudeme chtít dělat nekonečný seriál, říká ředitelka vývoje a obsahu Primy Lenka Hornová

Jožka Kubáník si v pořadu Na pohovce povídal s Lenkou Hornovou, ředitelkou vývoje a obsahu TV Prima. Mluvili o jejím neúspěchu s Big Brotherem na Nově i vzniku seriálů.

Nejprve byla jednou z velkých tváří televize Nova. Moderovala v ní v 90. letech třeba společenský magazín Prásk, který dosahoval sledovanosti v řádech milionů. Pak se Lenka Hornová postupně přesunula spíše do pozadí a začala se více věnovat vedení jednotlivých pořadů. Dařilo se jí, dokud však v roce 2005 po řadě úspěchů nepřišel první a rovnou skutečně velký neúspěch.

Řeč je o projektu Big Brother, kterého byla Lenka šéfkou, a který na obrazovkách prohrával souboj s konkurenčními VyVolenými televize Prima. Ač pořad sledovalo přes milion diváků, problém byl zkrátka v tom, že úhlavní soupeř vítězil, což do té doby bylo takřka nemyslitelné. A tak byla z vedení Big Brothera vyhozena.

„Všechny úspěchy, které jsem do té doby měla, jako kdyby byly zapomenuty. Musela jsem vlastně začít znova, od nuly, od začátku,” vzpomíná dnes úspěšná televizní producentka na těžkou kariérní ránu. Po ní však přišla vzpruha. Skrze bývalého šéfa publicistiky, v níž na Nově začínala, se Lenka dostala k tehdy vznikajícímu seriálu Ulice, později byla též producentkou Ordinace v růžové zahradě.

S většími změnami ve vedení Novy pak značku po více jak dvaceti letech opustila. A přešla rovnou k nejtvrdší konkurenci na Primu, odkud dostávala už několik let pravidelně nabídku na spolupráci. U produkce seriálů pochopitelně zůstala. Stojí za Doktory z Počátků, Krejzovými, Modrým kódem, velmi úspěšnou Slunečnou nebo třeba Zoo.

V pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka pak Lenka Hornová mimo jiné popisovala, jak jeden takový typický seriál vzniká: „Na začátku je samozřejmě nápad. Ten nejčastěji přijde v nějaké diskusi našeho týmu, který je plný strašně šikovných lidí. Máme samozřejmě naplánováno, kolik zhruba dílů to bude mít maximálně. Když je to úspěšné, tak natahujeme a přidáváme řady. Na začátku jsme si ale řekli, že už nikdy nebudeme chtít dělat nekonečný seriál.”

Lenka k tomu dodává, že je-li nějaký seriál úspěšný, dá se k němu domyslet mnoho sérií, ale pro lidské potěšení tvůrců i diváků je potřeba mít nastaveno, kde je příběhově začátek, prostředek i konec a to se postupně naplňuje. „Vždycky víme, kde chceme skončit. Řekneme si, víme, že to ještě třeba tak rok bude fungovat, ale tou dobou bychom se už měli zamyslet, co budeme dělat potom, aby to bavilo nás a hlavně diváky,” popisuje.

Co říká Lenka Hornová o neúspěchu a přijetí seriálu Eliška a Damián, který schytal tvrdou kritiku diváků? Jaké věci prozradila o svém soukromém životě? A jak vypadaly její televizní začátky? Poslechněte si rozhovor s producentkou, scénáristkou a někdejší moderátorkou Novy dnes oddanou televizi Prima Lenkou Hornovou v pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související