První prototyp babyboxu nové generace měl 120 chyb, které bylo potřeba vyladit, vzpomíná jeho konstruktér

8. březen 2024

První babybox byl otevřen na Mezinárodní den dětí, prvního června 2005 na hloubětínském zámečku, v sídle soukromé kliniky. Byl to do značné míry odvážný čin Petra Píchy, primáře kliniky. V té době bylo totiž ministerstvo zdravotnictví jednoznačně proti.

Od té doby babyboxy po celé České republice zachránily 262 dětí. Tím zatím posledním v pořadí je Pavlík, který byl v babyboxu v Třebíči nalezen před dvěma týdny. 

Čtěte také

Do projektu babyboxů vstoupil v roce 2011 talentovaný elektromechanik Zdeněk Juřica. „Pro mě to v tu dobu byla velká výzva. V té době jsme prováděli rekonstrukci malé vodní elektrárny našeho kamaráda, takže jsme se zapojili až úplně na poslední chvíli, že Ludvík Hess intenzivně tehdy sháněl nového výrobce, protože věděl, že ty stávající babyboxy nevyhovují v mnoha věcech,“ vzpomíná autor nové generace schránek, které zachraňují dětské životy.

Ludvík Hess měl jasnou představu, co všechno by se na babyboxu mělo vylepšit. „Zadal nám rozměry, a co všechno by chtěl, aby uměl. A podle toho zadání jsme začali s výrobou,“ pokračuje ve vyprávění Zdeněk Juřica, který má bohaté zkušenosti s výrobou mnoha i zdravotnických prostředků. „Ale babybox je úplně specifická věc a tento moderní v podstatě využívá technologie úplně na hranici všech těch dostupných možností,“ pokračuje.

Babybox v podstatě nespoléhá na nic a na nikoho. Schránka je vyrobená celá z nerezu. „To je samo o sobě trošku problém. Když jsme vyrobili první prototyp, tak jsme jenom na té skříni, než jsme ji odladili, tak jsme měli víc než 120 chyb, které jsme museli různě upravovat,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Související