Projekt Gott navždy je nejposlouchanějším dílem v historii Českého rozhlasu

1. září 2023

Rozhlasový projekt GOTT NAVŽDY, který poprvé v Česku zapojil do literárně dramatického díla hlas vytvořený umělou inteligencí, se stal nejposlouchanější četbou na pokračování v historii Českého rozhlasu. Zaznamenal více než milion poslechů on demand. Kompletní paměti vyjdou jako audiokniha Má cesta za štěstím 29. září. Po definitivním ukončení projektu bude takzvaný hlasový otisk Karla Gotta z bezpečnostních důvodů smazán ze serverů a uložen v chráněném off-line režimu.

Čtěte také

„Mám radost, že projekt GOTT NAVŽDY, který jsme představili v rámci oslav 100. výročí zahájení pravidelného rozhlasového vysílání, zaznamenal u posluchačů rekordní úspěch a stal se doposud nejposlouchanější četbou na pokračování Českého rozhlasu. Projektem jsme navázali na bohatou spolupráci s Karlem Gottem a přinesli posluchačům detailní pohled na jeho mimořádnou kariéru i soukromý život,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Ve vysílání slyšeli posluchači celkem 49 kapitol. Mohli se tak seznámit se zpěvákovým dětstvím, začátky v hudební branži i s mimořádně úspěšným působením v zahraničí.

Karel Gott: Má cesta za štěstím

„Životní příběh Karla Gotta jsme vyprávěli s největší pokorou. Několik let byl totiž našim rozhlasovým kolegou a jsme rádi, že se prostřednictvím tohoto projektu vrátil na Dvojku,“ uvedla šéfredaktorka Českého rozhlasu Dvojka Lenka Mahdalová. Ohlasy na projekt byly podle ní ve většině nečekaně pozitivní. Posluchači oceňovali projev Igora Bareše i autenticitu hlasu vytvořeného umělou inteligencí.

Jak to všechno vznikalo?

Čtěte také

Projekt GOTT NAVŽDY vznikl ve spolupráci s agenturou KGA pod vedením šéfrežiséra Českého rozhlasu Aleše Vrzáka a kreativního producenta Lukáše Sapíka. Tým, který pracoval s takzvanou hlasovou syntézou, se po celou dobu držel striktních interních pravidel. Z nich například vyplývá, že hlas vytvořený umělou inteligencí může být použit jen pro načtení textů, které dotyčná osoba napsala nebo pronesla, a nebude zneužit v nesprávném kontextu. Podle právní analýzy, kterou si Český rozhlas nechal vypracovat u renomované právnické kanceláře Štaidl - Leška, je užití hlasu Karla Gotta vytvořeného umělou inteligencí po všech stránkách možné při dodržení zásad šíření jeho dobrého jména, pozitivního odkazu a při respektování piety.

Čtěte také

Příprava projektu trvala téměř rok a samotná editace hlasové syntézy zabrala zvukovým mistrům desítky hodin práce. Umělá inteligence načetla hlasem populárního zpěváka zhruba 16 000 slov. Vývoj digitálního otisku hlasu pro Český rozhlas zajistila vědecká společnost SpeechTech ve spolupráci s Výzkumným centrem NTIS Západočeské univerzity v Plzni. Vědci musí po definitivním ukončení projektu smazat hlasový otisk Karla Gotta ze serverů, aby nebyl napadnutelný. Data budou následně uložena v off-line režimu v budově Českého rozhlasu, aby bylo zamezeno jejich možnému zneužití.

Spustit audio

Související