Kdo stojí za projektem GOTT navždy?

10. červenec 2023

Představujeme tvůrčí tým:

Igor Bareš
Uznávaný filmový, divadelní a rozhlasový herec 

Herec Igor Bareš na křtu knihy RozhlaSTO

Jeho domovskou scénou je Divadlo na Vinohradech. Dříve byl jedenáct sezon členem činoherního souboru Národního divadla a ještě předtím stejně dlouhou dobu působil v Národním divadle v Brně. Hrál v desítkách filmů a televizních seriálů, rozhlasoví posluchači ho mohli slyšet například jako Marca Antonia v Shakespearově hře Julius Caesar nebo v četbě na pokračování Deník morového roku. Provázel také populárním rozhlasovým seriálem Toulky českou minulostí.

Aleš Vrzák
Šéfrežisér Českého rozhlasu

Rozhlasový režisér Aleš Vrzák

Vystudoval češtinu na Jihočeské univerzitě, v rozhlase působí od roku 1993. Spolupracoval s předními českými autory i herci. V jeho režii vznikly například rozhlasové hry Vojcek, Černá voda, Spalovač mrtvol nebo Winterbergova poslední cesta. Za tyto i za další projekty získal řadu mezinárodních ocenění včetně prestižních Prix Marulić, Prix Italia nebo UK Radio Drama Festival. 

Ondřej Nováček
Autor námětu, garant projektu

Mgr. Ondřej Nováček

S Českým rozhlasem je jeho profesní dráha spojená víc než dvacet let. Působil jako ředitel jihlavského studia ČRo, později šéfoval rozhlasovému Centru vysílání a stál za rozjezdem stanice mluveného slova ČRo Plus a úspěšnou obměnou programu ČRo Dvojka. Podílel se také na řadě speciálních projektů jako Znovu89, Hrdina.cz, Rádio Retro nebo Česko 2023. Od roku 2018 je ředitelem Programu.

Lucie Němečková 
Divadelní dramaturgyně, publicistka, překladatelka

Lucie Němečková

Působila v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, Klicperově divadle v Hradci Králové, Divadle na Vinohradech, Divadle Husa na Provázku a Národním divadle v Brně. Přispívá do Divadelních novin a rozhlasového pořadu Mozaika na ČRo Vltava. Pro Český rozhlas také v minulosti autorsky připravila například cykly Jak chutná Afrika, Brookova cesta divadlem, Živý syn Bdícího nebo Souboj velikánů (Kdo by se divadla bál). Napsala několik knih, je také zakladatelkou a ředitelkou festivalů Tvůrčí Afrika a Nad Prahou půlměsíc.

Tomáš Pernický 
Zvukový designer

Zvukový designer Tomáš Pernický

V oboru pracuje dvacet let. Do rozhlasu přišel na pozici mistra zvuku v roce 2016 a podílel se na řadě úspěšných a oceňovaných projektů, mezi něž patří například dramatické série Made in Norway a Tobiáš Lolness nebo rozhlasové hry Černá voda a Stille Nacht. Kompletně, tedy zvukově, designově a hudebně zpracoval například hry Dilema Emila o Emilu Zátopkovi nebo Dubček v metru. Je multiinstrumentalista, skládá hudbu do literárně-dramatických děl i rozhlasových dokumentů a audioknih, tvoří zvukovou grafiku pro podcasty, například Kriminálka nebo Karbon. 

Jaroslav Pokorný
Zvukový designer

Zvukový designer Jaroslav Pokorný

Vystudoval konzervatoř a poté obor Zvuková tvorba na pražské HAMU. V Českém rozhlase působí od roku 2006. Je hlavním tvůrcem zvukového designu rádia Wave a také jedním z hlavních sound designérů úspěšného zpravodajského podcastu Českého rozhlasu Vinohradská 12. Skládá hudbu a sám je aktivním muzikantem. V projektu GOTT NAVŽDY se podílel na editaci hlasové syntézy.

Damiana Smetanová
Zvuková designérka

Zvuková designerka Damiana Smetanová

Po studiích absolvovala elévský program Českého rozhlasu, díky němuž dostala nabídku na stálou spolupráci. Nyní společně s kolegy zajišťuje zvukovou grafiku a promotion stanic Českého rozhlasu. Zároveň je sound designérka úspěšného zpravodajského podcastu Českého rozhlasu Vinohradská 12. V projektu GOTT NAVŽDY se podílela na editaci hlasové syntézy.

Lukáš Sapík
Kreativní producent Českého rozhlasu

Lukáš Sapík, kreativní producent projektu Gott navždy

V médiích působí od roku 2004, prošel jako redaktor a později editor zpravodajství redakcemi České tiskové kanceláře a Mladé fronty Dnes. V rozhlase působí od roku 2015, nejprve vedl pražskou redakci zpravodajství, později se podílel na vedení regionálních redakcí zpravodajství. Jeho průpravou prošly desítky mladých novinářů. Od roku 2023 pracuje v tvůrčí skupině Vývoj formátů. Je spoluautorem úspěšných podcastových sérií pro teenagery Filtr, Polštář a Kapesný.

Kompletní tvůrčí tým

Tvůrčí tým projektu GOTT navždy

Zleva: producentka Kateřina Radvanová, ředitel Marketingu a digitálních služeb Jiří Malina, programový ředitel Ondřej Nováček, vedoucí vědecké redakce Martin Pařízek, herec Igor Bareš, režisér Aleš Vrzák, produkční Klára Žabová, zvukový mistr Jaroslav Pokorný, asistentka režie Radka Tučková, zvuková mistryně Damiana Smetanová, autorka úpravy textu Lucie Němečková, kreativní producent Lukáš Sapík, Jindřich Matoušek z výzkumného centra NTIS Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni, Luděk Müller ze společnosti SpeechTech, reportér vědecké redakce Ondřej Vaňura.

Spustit audio