Projekt Dej přednost životu je poslední prevencí dopravních nehod, než mladí usednou za volant

9. květen 2024

Projekt Dej přednost životu cílí převážně na mladé řidiče. Spojuje krajskou koordinátorku BESIPu Veroniku Vošickou Buráňovou, která do škol přichází s prevencí a profesionálního drážního hasiče Libora Duška s jeho historkami z praxe.

Drážní hasič Libor Dufek a koordinátorka BESIPu Veronika Vošická Buráňová

„Tímto projektem jsme doplnili portfolio programů, které už na Vysočině fungují,“ říká koordinátorka BESIPu Veronika Vošická Buráňová. BESIP ve spolupráci s Policií České republiky navštěvuje střední školy s programem 13 minut, který se váže k filmu 13 minut Víta Klusáka. Na pozadí toho filmu se otevírá debata se studenty.

„Plus jsme k tomu v loňském roce poprvé přidali program Nultá hodina autoškoly, ale ta nultá hodina byť je ve spolupráci s hasičským záchranným sborem, s policií, je tam jako bonus ještě i dopravní psycholog. Tak vzhledem k tomu, že je poměrně koordinačně náročné a i finančně náročná, tak se dostaneme na nějakých zhruba 7 až 8 škol za jeden kalendářní rok v rámci kraje Vysočina,“ popisuje Veronika Vošická Buráňová. Tento projekt nabízí navíc i oblast první pomoci nebo zajištění místa dopravní nehody.

„A chtěli jsme nabídnout program třeba pro čtvrté ročníky, kde už třeba mají ty předchozí programy za sebou nebo se setkali s nějakou formou prevence, už to jsou ti aktivní řidiči. A my teď dáme takové závěrečné pozlátko, než je vlastně definitivně vypustíme do světa dospělých,“ doplňuje koordinátorka BESIPu.

Spustit audio