Projekt Archeologie on-line, Archeo-web

17. říjen 2005
Trendy

Zajímáte se o historii a památky? Unikátní záběry z archeologického výzkumu v Českých Budějovicích základy táborské synagogy nebo také nové poznatky o Pražském hradě, to vše najdete na webových stránkách, které vznikly v rámci projektu Archeologie on-line. Další podrobnosti jsme se dověděli od jednoho z autorů projektu Jiřího Šindeláře.

Šindelář: Celá myšlenka prezentovat a případně dokumentovat archeologické výzkumy touto cestou vznikla v roce 2003. Byl zahájen velký plošný výzkum na táborském hradě, kde se předpokládaly zajímavé nálezy, bylo je potřeba prezentovat a internet je k tomu velice vhodný, také mnoho mladých lidí se o historii zajímá. Ohlas na naše týdenní zprávy byl značný a přihlásili jsme se i do soutěže Europa Nostra 2004. Rozšířili jsme své aktivity a fungujeme nyní v rámci celé České republiky.

Jaká je adresa vašich stránek?

Šindelář: Je to www.geo-cz.kon/online. Na jakémkoli portálu je jinak možné najít pod sekcí historie, archeologie odkaz na tyto stránky.

Jaké další památky by se mohly na serveru objevit?

Šindelář: Určitě zahájíme dokumentaci gotické perly jižních Čech, kostela v Trhových Svinech, začínáme stránky o dokumentaci a výzkumech prováděných na katedrále svatého Víta v Praze, budeme pracovat na zaniklých stříbrných dolech ve Staré Vožici u Tábora a v Rudolfovském revíru u Českých Budějovic.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu