Předjíždění kamionu kamionem za šest bodů! Co dalšího se změnilo v bodovém systému?

25. březen 2024

Ne všichni řidiči se seznámili s novým bodovým systémem platným od začátku roku 2024. Výraznější tresty jsou za rychlou jízdu a alkohol za volantem. Za odmítnutí dechové zkoušky můžete dostat nově pokutu až 75 tisíc korun. Navíc to policie ohodnotí šesti body a dostanete zákaz řízení až na tři roky.

Mezi šestibodové prohřešky patří i jízda na červenou, zákaz vjezdu na železniční přejezd, porušení zákazu předjíždění, ale jak nám v Radioporadně řekl instruktor bezpečné jízdy David Simon, i jízda bez platného technického průkazu nebo nesprávný způsob předjíždění.

Zásadní změnou v bodovém systému je, že oproti pěti různým sazbám jsou teď jen tři, a to podle závažnosti přestupku. Řidiči mohou dostat dva, čtyři nebo šest bodů.

Ne vždy se dají body smazat na polygonu

Podle lektora bezpečné jízdy Davida Simona teď volají na autodrom do Vysokého Mýta překvapení řidiči a ptají se na možnost odečtu bodů, který je za určitých podmínek možný, a to díky speciálním kurzům na polygonech.

Instruktor bezpečné jízdy David Simon

„Stala se mi taková kuriozita. Volal mi řidič kamionu, že dostal šest bodů za přestupek, kdy předjížděl pomalu jiný kamion na dálnici. To se mi zdá velmi přísné. Když dostane řidič šest bodů takhle jednorázově, nemůže si to ani odečíst na polygonu speciálním kurzem, to se dá jen u nižších přestupků,“ popisuje jednu ze situací instruktor z Autodromu Vysoké Mýto David Simon a pokračuje:  

„Ptáte se, jak se vybodovat? Řekli byste, když telefonuju za jízdy, nepoutám se, jezdím rychle. Ale nejen to. Volala mi ubrečená paní a popisovala situaci, kdy řidič měl dva body z minulého bodového systému za drobný prohřešek. Pak dostal za telefon v ruce další čtyři body. To znamená, že už měl šest bodů celkem. To by se u nás ještě dalo díky kurzu odečíst. Ale pak si půjčil ve firmě auto bez platné technické kontroly. Policista, který ho zastavil, to zhodnotil velice přísně. Mrzí mě, že se nedohodli na lidštějším postupu. Za to, že si půjčil auto, které nemělo platnou technickou, dostal šest bodů, tím pádem už se mu nasčítalo dvanáct bodů, to znamená odebrání řidičáku a návrat do autoškoly mezi mlaďáky,“ popisuje další z případů David Simon.

Body se neodečítají, ale přičítají. To si řidiči stále pletou. Čím více jich máte, tím hůře pro vás. Více si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.