Praha uvažuje, že Jindřiškou věž nekoupí. V tuto chvíli jsem relativně skeptický, říká radní Zábranský

11. říjen 2023

Praha zvažuje, že už dál nebude jednat o odkupu Jindřišské věže. Radiožurnálu to řekl radní pro správu majetku Adam Zábranský z Pirátů. Podle znaleckého posudku, který si nechal magistrát vypracovat, má stavba hodnotu 55 milionů korun. Pražské arcibiskupství za ni chce 100 milionů. Jeho reakci zjišťujeme.

Komplikací může být podle Zábranského i nájem památky, který má skončit v roce 2044, a nutnost investic v řádech desítek milionů korun.

„K záměru koupit Jindřišskou věž jsem v tuto chvíli relativně skeptický. Chci, abychom si nejdříve řekli, co bychom s ní případně dělali, což nám ulehčí rozhodnutí, jestli ji opravdu chceme koupit,“ uvedl pro Radiožurnál.

Radní chce o novinkách v nejbližší době jednat s koaličními partnery.

Pražské arcibiskupství nabídlo Jindřišskou věž k prodeji koncem loňského roku. Podle něj nemá význam pro věřící, je především turistickou památkou.

Jindřišská věž je jako součást pražské památkové rezervace zapsaná na seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Věž je vysoká téměř 66 metrů a vybavená výtahem. Jde o bývalou zvonici blízkého kostela svatého Jindřicha a svaté Kunhuty. Pochází z 15. století.

Ve věži je prodejna se suvenýry, galerie i prostory pro kulturní programy. V sedmém patře se nachází restaurace, v osmém patře je zvon Maria z roku 1518. V posledním patře se nachází vyhlídka na panorama Prahy.

Jindřišská věž je dlouhodobě v pronájmu společnosti Jindřišská věž s. r. o., která patří staviteli a podnikateli Martinu Podzimkovi. Smlouvu má uzavřenou do konce roku 2044.

autor: Pavel Lochař | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio