Povedlo se! Vědci odebrali 10 vajíček z posledních dvou žijících samic nosorožce bílého severního

24. srpen 2019 13:34

V keňské rezervaci Ol Pejeta odebral mezinárodní tým vědců vajíčka dvěma posledním žijícím samicím nosorožců severních bílých a přepravil je do Evropy. Zákrok má přispět k umělé reprodukci tohoto velmi ohroženého druhu. Fatu a Nájin, původem ze Safari Parku Dvůr Králové, ani po deseti letech v Africe nezabřezly.

Čtěte také

Tak včera se to konečně povedlo. Tým Safari Parku Dvůr Králové, IZW Berlín, Avantey, Ol Pejety a Kenya Wildlife Service v Keni odebral celkem 10 vajíček z posledních dvou žijících samic nosorožce bílého severního - Nájin a Fatu.

Jedná se o zcela jedinečný okamžik, na jehož přípravě tým vědců pracoval několik let a díky kterému jsme k záchraně těchto nejohroženějších savců planety blíž než kdykoli před tím.

Odebraná vajíčka už jsou v laboratoři v Itálii, kde budou oplodněna uchovaným semenem severních bílých nosorožců a následně budou vědci pracovat na vývoji prvního embrya nosorožce bílého severního.

Vědci odebrali 10 vajíček z posledních dvou žijících samic nosorožce bílého severního

Později se odborníci pokusí embryo vložit do náhradní matky příbuzného nosorožce bílého jižního.

Kromě úspěšného zákroku je skvělé, že jsou obě samice jsou v pořádku.

Projekt BioRescue
Odběr vajíček z nosorožčích samic je součástí mezinárodního výzkumného projektu s názvem BioRescue, na němž se podílí IZW Berlín, Avantea a Safari Park Dvůr Králové. Cílem projektu není pouze vytvoření embrya v laboratoři z odebraných vajíček a spermatu, ale zahrnuje rovněž výzkum vývoje pohlavních buněk z kmenových buněk nosorožců.

Experti chtějí pokračovat v odběrech vajíček pravidelně dvakrát až třikrát do roka, dokud to u samic bude možné. Nosorožčí samice už totiž nejsou nejmladší.

Súdán, poslední samec nosorožce bílého severního na světě, uhynul v roce 2018. V Keni dál žije jeho dcera Najin a vnučka Fatu. Ani jedna z nich již není schopna mládě odnosit. Ve volné přírodě je druh považován za vyhynulý.

autor: baj | zdroje: Jan Stejskal - Safari Park Dvůr Králové , ČTK , iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související