Potápěči zatím marně hledají bruslaře, pod kterým se na Orlíku prolomil led

5. březen 2018

Utonulého bruslaře hledají policejní potápěči už druhý den v Orlické přehradě. V sobotu odpoledne se pod ním prolomil led v blízkosti Žďákovského mostu. Hasiči zároveň varují, aby v těchto dnech, kdy nastává obleva, lidé nevstupovali na led na tekoucí vodě.

Pátrání ve více než čtyřicetimetrové hloubce na Orlíku je komplikované a náročné. „Potápěči propátrali dno pomocí sonaru a prohledali místo, které odpovídalo ploše díry v ledu. Bohužel se nepodařilo zmizelého bruslaře najít,“ uvedla policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Policie nyní hledá očité svědky události. „Rádi bychom vyzvali svědky, kteří viděli místo, kde se bruslař do ledu propadl, aby se s policisty spojili. Potřebovali bychom upřesnit místo propadu, a tak pomoci potápěčům,“ dodala mluvčí.

Utonulým bruslařem je podle vyšetřování pravděpodobně osmatřicetiletý muž z Kolínska, který vyrazil na přehradní nádrž Orlík na brusle a nevrátil se domů. Včera se také prolomil led pod dvěma dívkami, které bruslily na Berounce. „ V žádném případě nedoporučujeme vstupovat na led na tekoucí vodě. I přesto, že led vypadá bezpečně, nejsme schopni předpovědět, ve kterých místech je dostatečně silný,“ dodal mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Benešovští profesionální hasiči cvičili záchranu na zamrzlé hladině
autoři: Jitka Cibulová Vokatá , redakce
Spustit audio