Policie ukončila prověrování postupu policistů v souvislosti s lednou oslavou v hotelu v Teplicích

16. únor 2021 14:14

Policisté, kteří si třetí lednovou sobotu nevšimli nelegální oslavy v teplickém hotelu Prince se Ligne nijak nepochybili. Dospěla k tomu vnitřní kontrola Policejního prezidia.

Policejní hlídky ten samý den zasahovaly v restauracích, které otevřely navzdory vládnímu zákazu. Do hotelu podnikatele a bývalého politika Petra Bendy ale nedorazily.

Odbor vnitřní kontroly policejního prezidia svoje rozhodnutí zdůvodnil tím, že policisté o oslavě nevěděli. Nedostali ani žádný pokyn nebo podnět k tomu, aby tam mohli zasáhnout.

V tomto smyslu se na policejním webu vyjádřil i policejní prezident Jan Švejdar, který odmítl i to, že by se policisté vyhnuli zásahu proti oslavě na něčí pokyn.

Jediný, kdo podle něj v celé kauze fatálně selhal, je bývalý policejní ředitel Vladislav Husák. Ten byl kvůli svojí účasti na teplickém večírku odvolaný z funkce a policie s ním vede kázeňské řízení.

Novináři z deníku Blesk, který na kauzu upozornil, ale pořídili fotografie účastníků oslavy v hotelu. Policie si ale přesto ničeho nevšimla – zdůvodňuje to tím, že šlo o záběry ze zadní části hotelu, kam není z náměstí vidět.

Hlídky kolem hotelu projížděly dvakrát, ničeho podezřelého si ale nevšimly

Hlídky podle prezidia projížděly náměstím dvakrát. Podle kamerového záznamu si ale nemohly všimnout, že se v hotelu něco děje.

„Náměstím, kde se hotel nachází, projíždělo vozidlo s policejní hlídkou dvakrát. V obou případech stála před hotelem čtyři vozidla. Restaurace byla zhasnutá, svítilo se pouze v recepci. Je přitom nutné zdůraznit, že hotely přitom stále mohou poskytovat ubytovací služby osobám za účelem výkonu zaměstnání – tedy sám o sobě fakt, že před hotelem stojí čtyři vozidla a svítí recepce, nemohl v policistech evokovat dojem, že zde probíhá cokoliv protiprávního,“ vysvětluje mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Policejní prezidium potvrdilo, že policisté ten den zkontrolovali celkem 23 podniků. Zaměřovali se především na ty, které vládní nařízení porušují opakovaně nebo se připojili k iniciativě CHCÍPL PES.

V době, kdy novináři fotky z oslavy pořídili, byly podle prezidia všechny hlídky na kontrole právě v problematických provozovnách, které odmítaly ukončit provoz. Informace o akci v hotelu Prince de Ligne ale policisté neměli.

Další případy porušení vládních opatření teď řeší teplický magistrát a krjská hygienická stanice

Policie předala teplickému magistrátu k projednání případy, které se týkají porušení vládních opatření ze strany 17 lidí. Další podněty od policistů řeší krajská hygienická stanice.

Lednové oslavy se účastnil například i bývalý premiér Jiří Paroubek nebo šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička. Hnilička následně složil poslanecký mandát. Na funkci kvůli účasti na oslavě rezignoval také šéf fotbalových Teplic Petr Hynek nebo teplický zastupitel Michal Kasal.

Spustit audio

Související