Podle sběratele autogramů Martina Prose se v Čechách nejčastěji padělají podpisy slavných filmových hvězd

O netradičním koníčku – sbírání podpisů známých osobností – přišel do pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka vyprávět předseda Klubu sběratelů autogramů Martin Pros.

Martin Pros je předsedou Klubu sběratelů autogramů. Tomuto netradičnímu koníčku se věnuje více než 35 let a ve své sbírce má kupříkladu podpisy Franze Kafky, Josefa Kajetána Tyla, Jiřího Wolkera nebo notový záznam Petra Iljiče Čajkovského.

Ke sběratelství jej přivedl už na střední škole učitel matematiky, k jehož velkým zájmům patřilo právě sdružování podpisů. To Martina nadchlo, neboť přišel na to, že může napsat takřka kterékoliv televizní osobnosti a ona mu zpravidla odpoví i s připojenou fotografií či kartičkou.

První takovou byla Marie Rosůlková, jejíž dopis Martin našel ve schránce cestou ze školy, když mu bylo pouhých patnáct let. Psal dál a dál, ještě před sametovou revolucí se mu vrátili dokonce i dopisy ze Spojených států amerických. Odpovědi se dočkal dokonce i od Dustina Hoffmana či Roberta Redforda.

Obrovské zklamání však přišlo, když zjistil, že většina těchto podpisů není autentická. „Často posílali jenom ofocené fotografie s podpisem nebo ten podpis udělal takzvaný autopen stroj. A velké zklamání bylo zejména u Belmonda, kdy jsem si říkal, že to bude určitě originál, a pak když to člověk začal porovnávat s kolegy, zjistil, že každý ten kus vypadá trošku jinak, takže jsme došli k tomu, že to je podepsané asistentkou, což potom i sám Belmondo ke konci života přiznal,” říká předseda Klubu sběratelů autogramů.

Sám se po vystudování právnické fakulty a historie na filozofické fakultě začal spíše než osobnostem ze showbyznysu věnovat podpisům historických postav. Zároveň pomáhá aukčním domům, které si jej najímají, odhalovat podpisové falzifikáty.

„V Čechách se nejvíce padělají filmové hvězdy – Vlasta Burian, Adina Mandlová, Nataša Gollová, protože ty se nejvíce sbírají,” vysvětluje Martin Pros a doplňuje, že s těmito padělky je možné se setkat hlavně na aukčních serverech.

Jak se určuje cena podpisu a jeho pravost? Čí podpis získává nejvíce na hodnotě? Kdo se přestal podepisovat, když zjistil, že se s podpisy obchoduje? I to se dozvíte v rozhovoru s Martinem Prosem na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.