Pandemie koronaviru změnila náš přístup k cestování, po několika letech restrikcí mají lidé po poznávání cizích zemí zase velký hlad

17. duben 2024

Pandemie koronaviru změnila cestování. Po dva roky nejpřísnějších restrikcí se do zahraničí jezdilo minimálně. Někdo se nebál a cestoval, ale většina lidí raději vyčkávala. S uvolněním pravidel jsou lidé po cestování hladoví.

Koronavirus změnil chování cestovatelů. „Dřív se cestovalo víceméně v těch hlavních prázdninách červenec, srpen a samozřejmě ty mimo sezonní nabídky. Nebylo jich tolik a dneska v podstatě se dá říct, že celoročně je možnost kamkoliv vycestovat,“ hodnotí majitelka cestovní agentury Ilona Gregrová.

Takzvaně na první moment, takže ještě v zimě, by letní dovolenou měly vybírat větší rodiny, rodiny s dětmi anebo větší skupiny. „Na first minute samozřejmě máte možnost vybírat úplně ze všeho, některé destinace se samozřejmě prodávají více, některý méně. V případě, že zůstanou dva lidi třeba jenom, tak určitě ten last minute problém nebude,“ radí Ilona Gregorová.

Při nákupu zájezdu na začátku sezony můžou lidé čerpat i různé slevy, které jim zajistí levnější dovolenou a jistotu, že dovolenou podle svých snů najdou. „Jsou to třeba děti zdarma, což udělá samozřejmě v té ceně u rodiny velkou slevu. Jsou tam různé seniorské slevy, jsou tam slevy za stále klienty, takže za mě ten first minute určitě je pořád takový lepší,“ hodnotí majitelka cestovní agentury. 

Mají lidé stále zájem o zájezdy s all inklusive? A jak se zajistit pro případ, že budu muset zájezd stornovat? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.