Pamětní deska je po 30 letech zpátky v Krušných horách. Slavnostního odhalení se zúčastnily desítky lidí

22. duben 2024 08:35

Místní spolky a Lesy České republiky vrátily ke krušnohorské obci Kovářská pamětní desku, která připomíná smrt stovek švédských vojáků v polovině 17. století. Skupina vojáků tehdy zahynula v místním rašeliništi po bitvě u nedalekého města Přísečnice.

Pamětní deska upozorňuje na událost z března 1641. V okolí města Přísečnice se odehrála jedna z bitev třicetileté války, mezi císařskými oddíly a ustupující švédskou armádou.

Za špatného počasí švédští vojáci údajně zabloudili a dostali se do sněhem zavátého rašeliniště. Některé zdroje také uvádí, že Švédy do rašeliniště odvedl místní občan záměrně, aby uchránil obec Kovářskou od vyrabování.  V místech rašeliniště se údajně utopilo více než 800 švédských vojáků.

Ve 30. letech 20. století byl u místa tragické události postaven pomník s nápisem Švédský hrob 1641 – Rašeliniště smrti. V 90. letech 20. století ale desku z bronzu neznámý pachatel ukradl.

Její repliku teď vrátili na původní místo, za pomoci Lesů České republiky, zástupci místních spolků. Slavnostního odhalení 19. dubna se zúčastnily desítky lidí z Česka a Německa. V budoucnu má památné místo, asi 1 kilometr od obce Kovářská, doplnit informační tabule s dalšími historickými údaji.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio