Pacientům Psychiatrické kliniky FN HK přináší radost canisterapeutický pes, dvouletý retrívr Olaf

30. září 2020

Pacienty dvou oddělení Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové od června každý pracovní den přichází potěšit dvouletý flat coated retrívr Olaf, který prošel speciálním výcvikem neziskové organizace Helppes. Nemocnice plánuje, že Olaf by mohl v doprovodu své canisterapeutky navštěvovat také další kliniky nemocnice.

„Jsme velmi rádi, že se zavedení canisterapie ve FN HK podařilo. Zvažujeme, na kterých další místech by mohl Olaf udělat pacientům radost, zatím to vypadá na dětskou a gerontometabolickou kliniku," uvedl ředitel FN HK prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., dr. h. c.

Čtěte také

V tuto chvíli Olaf dochází za doprovodu canisterapeutky Bc. Jany Štěpánkové DiS. pravidelně na dvě oddělení psychiatrické kliniky, na třetí dochází jednou týdně. Mnozí pacienti se na jeho příchod těší, psa oslovují, objímají či hladí. Olaf se u některých z nich svalí na zem a nechá se drbat.

„Je to vždycky příjemné setkání a na Olafa se těšíme," pochvalovala si jedna z pacientek kliniky.

Majitelem Olafa se stala Fakultní nemocnice Hradec Králové, na starosti ho má canisterapeutka Jana Štěpánková.

Canisterapie ve Fakultní nemocnici Hradec Králové

„Je to sluníčko, hned jsme si padli do oka. Já jsem vždycky chtěla mít psa, ale chtěla jsem, aby mohl být se mnou v práci a pomáhal lidem. No a s Olafem se mě to všechno splnilo. Co mám informace, jsme jedinou nemocnicí, která canisterapeutického psa přímo vlastní," řekla Štěpánková, kterou Olaf doprovází také na muzikoterapii pro pacienty psychiatrie.

Canisterapie je metodou, při které speciálně vycvičený a vedený pes pozitivně psychosociálně či fyziorehabilitačně působí na potřebné osoby. Kontakt se psem představuje například rozptýlení pro lidi trpící psychickými problémy.

Helppes - Centrum výcviku psů pro postižené, o.p.s.
pomáhá prostřednictvím speciálně vycvičených psů osobám s nejrůznějšími druhy handicapů na jejich cestě k integraci, soběstačnosti a samostatnosti.

Nemocnice psa získala od organizace Helppes zdarma díky darům z projektu Zaměstnanecké sbírky Škoda Auto a projektu Darujme.cz.

autor: baj | zdroj: Fakultní nemocnice Hradec Králové
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.