Olé! Flamenco je vášnivý tanec i elegantní umění

12. listopad 2018

Kastaněty, vějíře, různé doplňky. Tak vypadají některé z poznávacích znaků temperamentního flamenca. V Pardubicích se tančí už deset let pod vedením Lenky Jehličkové.

„Pochází z jižního Španělska, z Andalusie, která je vlastně kolébkou tohoto tance. Flamenco tvoří celek umění. Kromě tance tam najdeme živou hudbu, zpěv, pokřiky typu olé, luskání prsty, potlesky. Klasickým doprovodem je kytara, pak cajon, tedy taková bedýnka, na kterou se bubnuje. Tanečník sám může použít třeba kastaněty,“ říká.

Lenka Jehličková byla hostem ranního vysílání

Lenka tančí od dětství. „Začínala jsem v lidovém souboru. Pak jsem prošla baletem, latinskoamerickými, orientálními tanci a podobně. Ve třinácti letech jsem se dostala do Španělska a oslovilo mě právě flamenco. Začínala jsem u české přední tanečnice Jany Drdácké, která u nás stojí za vším v souvislosti s flamencem. Většina lektorů se od ní učí. V Pardubicích by měla mít koncem listopadu svůj kurz.“

Mužů jako šafránu

Taneční škola Flamenco Pardubice kroutí už svou jedenáctou sezónu. Každoročně pořádá vystoupení s názvem Večer v rytmu flamenca. Sedmý ročník bude v sobotu 17. listopadu v ABC klubu Pardubice od 18 hodin. „Představí se tam moje studentky i různí hosté. Dorazí přední český flamenco tanečník Eduard Zubák, kytarista Stanislav Kohútek (Morenito de Triana), bubeník a perkusionista Michael Cába a klavírista, saxofonista Václav Greif.“

Dne 16. listopadu 2010 přidala organizace UNESCO flamenco na svůj seznam nehmotného kulturního dědictví a tento den byl prohlášen za Mezinárodní den flamenca.

V posledních deseti letech vidí Jehličková u flamenca vzestupnou tendenci. „Lidé mají čím dál větší zájem, možná díky sociálním sítím a médiím. Na kurzy ale chodí velmi málo mužů. Nalákat je může hodně žen a společná šatna,“ usmívá se.

autor: MAL
Spustit audio