Obnova pomníků z války 1866 stála přes 10 milionů

23. září 2010

Obnova pomníků z prusko-rakouské války vyšla za dobu existence kraje, tedy od roku 2000, na zhruba 10 milionů korun. Tyto peníze směřovaly na rekonstrukce pomníků z války 1866 na území Královéhradeckého kraje z různých zdrojů: vedle kraje přispívají na opravy těchto ojedinělých památek také obce, ministerstvo obrany či dobrovolníci z Komitétu pro udržování památek z války roku 1866. Těchto pomníků leží na území kraje kolem pěti stovek. Letos se by se měl dočkat zásadní opravy například figurální pomník rakouského pěšího pluku číslo 4 v Rozběřicích. Opravu za půl druhého milionu korun by mělo uhradit ministerstvo obrany, 400 tisíc korun kraj.

"Pomník, který byl postaven v roce 1902 a dnes jej vlastní kraj, stojí na hrobě několika desítek českých a německých vojáků. Jejich pluk bojoval 3. července 1866 v bitvě u Hradce Králové o obec Chlum," uvedl vedoucí oddělení kultury a památkové péče Pavel Mertlík.
Tři desítky pomníků vlastní kraj a stará se o ně prostřednictvím Muzea východních Čech. "Celkově poskytl kraj ze svých prostředků na dotacích kolem 1,1 milionu korun. Vloni to bylo vzhledem ke 140. výročí války zhruba 300 tisíc korun, letos se počítá nad již zmíněných 400 tisíc korun se zhruba 100 tisíci korunami," uvedl radní Královéhradeckého kraje Zdeněk Kraus.
Udržování rozsáhlé sítě pomníků bojiště války z roku 1866 na území kraje nestojí jen na finančních prostředcích. "Významná je především dobrovolná práce členů Komitétu a pochopení starostů obcí, které pomníky považují za své a starají se o ně," sdělil vedoucí oddělení kultury a památkové péče Pavel Mertlík.

Spustit audio