Nemůžete zhubnout? Skrytou příčinou může být obava, že pak ale budete vidět, naznačuje psycholog Václavík

8. únor 2024

Psycholog Michael Václavík už 20 let pomáhá lidem s „bolestí duše“. Nejčastěji ho vyhledávají ti s depresí, ale i s anorektickými potížemi nebo naopak s nadváhou a obezitou. Vše popisuje ve své knize Skryté příčiny duševních strastí: Psychoterapie do kapsy. „Na obalu je metafora Sigmunda Freuda, podle kterého ledovec, co plave nad hladinou, jsou ty poruchy, které nás trápí. Ale ta větší masa pod hladinou, je to, co je potřeba vyřešit.“

„Chodí tak za mnou klienti, ale vůbec si neuvědomují, co je vlastně pod jejich problémy a projevy,“ říká v pořadu Hovory.

Čtěte také

Například depresivního člověka prý nemá cenu utěšovat a hledat pro něj náplň dní, „naopak zjistit, co ho trápí. Depresivní člověk je sám k sobě velice nelichotivý. Nadává si uvnitř, ptá se, co vlastně má na tom světě dělat,“ popisuje s tím, že motivací k depresím je ale samozřejmě víc.

„Může to klidně být chronická opuštěnost – dítěte, ale i dospělého. Ale jeden z častých motivů jsou útoky vnitřního svědomí, případně nějaké části našeho já, které jsou velmi nelichotivé,“ popisuje s tím, že je nutné hledat příčiny, stejně jako u nadváhy nebo obezity.

„Mnoho lidí má totiž obavy zhubnout. Jistě, chtěli by být štíhlí, zdraví, pružní a mladiství apod., ale vlastně to jsou skryté tukové polštářky, které člověka izolují. Také mnoho zneužívaných žen skryje své křivky za tukové polštářky.“

Čtěte také

„Když ale nahlédneme jejich pravou podstatu, tak ani ten, kdo usiluje o štíhlost a hledá diety, si neuvědomuje, že skrytou příčinou může být naopak obava být viditelný. Vždyť se často říká, že člověk nadváhou je silnější, takže si přeje být doslova silný.“

Václavík se také věnuje vztahům. „Aby manželství fungovalo, je nejdůležitější, aby v něm panovala manželská jednota a šlo o jeden tým. Často nejsme vybavení informací, že nejdůležitější v partnerství je usilovat o týmovost, a tahat za jeden konec lana, nestát naproti sobě," dodává.

Celé Hovory Tatiany Čabákové najdete v audiozáznamu, poslechněte si víc.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.