Nemocnice bez chození v dešti a v mrazu. Hradišťská interna za 350 milionů bude spojena s chirurgií

Do budovy nové interny v uherskohradišťské nemocnici přijdou první pacienti letos v listopadu.

Budovu za více než tři sta padesát milionů korun spojí stavbaři zastřešeným krčkem s Centrálním pavilonem chirurgických oborů.

Koncentrace akutní péče do propojených budov je podle předsedy představenstev všech krajských nemocnic Radomíra Maráčka zatím ve Zlínském kraji ojedinělá. Směřovat by ale měly k podobnému systému i další nemocnice.

Vize je nemocnice dostupná suchou nohou

"Naší vizí je, aby akutní péče byla dostupná suchou nohou. Aby nemuselo být, co se děje dnes - že jsou pacienti převáženi na vozíku za sněžení mezi pavilony," řekl Maráček.

Do nové budovy se přestěhuje kromě interny i dětské oddělení. Vzniknou jedno a dvoulůžkové pokoje vybavené klimatizací, internetem i televizí, větší pohodlí zde budou mít pacienti i personál.

Projednejte s námi změny v nemocnicích, vyzývají hejtmana Čunka. Zdravotníci sepsali petici

02727923.jpeg

Zdravotníci ze Zlínského kraje sepsali petici. Po hejtmanství požadují konzultaci chystané koncepce zdravotnictví s odborníky.

"Obrovskou výhodou bude přesun na vyšetření takzvaně suchou nohou, díky propojení budovy interny krčkem s budovou chirurgických oborů a plicním pavilonem. A zdravotnický personál určitě ocení závěsné zařízení, které usnadní manipulaci s pacienty. V nové budově také otevřeme menší bufet," uvedl ředitel nemocnice Petr Sládek.

Zlín plánuje centrální příjem za miliardy

Stará budova interny, která byla postavena v roce 1984, je ve špatném stavu. Podle Sládka jsou tam problémy například s rozvody. Pokoje mají až šest lůžek, nevyhovující je také sociální zařízení. Budovu staré interny nemocnice po dokončení nové využije jako provizorní sídlo plicního a neurologického oddělení, jejichž budovu bude opravovat.

Opravy se má dočkat i budova staré interny, umístěna do ní budou lůžka následné péče či lůžka ošetřovatelská i rehabilitace.

Nové prostory budují nebo plánují stavět i další nemocnice v kraji. Budova interny se tak staví také ve Vsetínské nemocnici a měla by následovat stavba budovy chirurgie. Výstavba nového centrálního příjmu s interním oddělením ve Zlíně má stát asi čtyři miliardy korun. Zatím ale není jasné, kde bude nová budova stát.

autor: pes

Související