Na hradech a zámcích, které spravuje Národní památkový ústav, začala letošní turistická sezóna

28. březen 2024 08:01

Pět hradů a zámků v Královéhradeckém kraji, které jsou ve správě Národního památkového ústavu, se po zimní přestávce otevírá turistům. Památky mají za sebou nejen obvyklou údržbu, ale často také různá vylepšení a novinky pro návštěvníky. Kam je možné se vydat a co tam na vás čeká, to zjišťovala redaktorka Natálie Poláková.

Čtěte také

Začnu v Babiččině údolí na Náchodsku, kde se kromě zámku otevře i Staré Bělidlo a Rudrův mlýn. Také Náchodský zámek a Státní zámek Opočno otevřou všechny své prohlídkové trasy. Hrádek u Nechanic nabídne nově jako jediný zámek ve správě NPU prohlídky základního okruhu pro neslyšící návštěvníky.

„Návštěvníci si pomocí QR kódu stáhnout do mobilu nebo tabletu video, se kterým potom absolvují standardní prohlídku," popisuje podrobnosti kastelán zámku Martin Rejman.

Na Hrádku u Nechanic ale nejde o jedinou novinku letošní sezóny.
To je pravda. Ne dnes, ale až 27. dubna budou poprvé otevřeny všechny hostinské pokoje, včetně nově obnovených pokojů v takzvaném císařském apartmá.

Čtěte také

Restaurátoři na hostinských pokojích pracovali v loňském roce u příležitosti Roku Harrachů. A doplněné císařské apartmá zase připomene letošní téma, rok 2024 je věnovaný Habsburkům - Na Hrádku u Nechanic poznáte bratra císaře Františka Josefa I. - Karla Ludvíka. Velkou novinkou na Hrádku u Nechanic je i první knižní monografie věnující se zmíněnému zámku.

Restaurátoři pracovali na hostinských pokojích také na Státním zámku Opočno.
Tam lidé letos uvidí další dvě zrestaurované místnosti ve druhém patře zámku. Jde o pokoje pro synovce panujícího knížete Josefa, které adoptoval, aby jim mohl rozdělit svůj majetek, protože sám byl bezdětný. Restaurování spočívalo v opravě výmaleb, stropu, kamen i podlah. Celkové náklady byly zhruba 300 tisíc korun za každou místnost.

Čtěte také

Tyto nově opravené pokoje jsou součástí druhého prohlídkového okruhu, který byl pro veřejnost otevřený v roce 2022.

Zatím jsme mluvili o památkách ve správě Národního památkového ústavu, otevírají se v našem kraji také také brány soukromých zámků a dalších, třeba vojenských památek?
Tam se otevírací doba různí. Například Zámek v Častolovicích bude letos poprvé otevřený na Velký pátek. Ve stejný den otevře i zámek v Doudlebách nad Orlicí na Rychnovsku. Sousední Kostelec nad Orlicí otevře zámek stejně jako Národní památkový ústav už dnes. Kolowratský zámek v Rychnově nad Kněžnou bude přístupný od května.

Také u vojenských památek je doba prvního otevření různá. Kdo zamíří na Dobrošov, Stachelberg, Haničku nebo třeba do Běloveského pevnostního skanzenu, tomu doporučujeme před samotným výletem ověřit otevírací dobu na webových stránkách jednotlivých objektů.

Spustit audio

Související