Na Chmelfestu v Žatci letos poprvé mávali vlajkami na komínech. Uctili tak zápis Žatecka na seznam UNESCO

5. květen 2024 11:59

Žatec má za sebou 23. ročník jarního festivalu chmele a piva. Letošní Chmelfest byl prvním, který město zažilo po zápisu na seznam UNESCO. I proto program obohatilo mávání vlajkami na vysokých chmelařských komínech.

Chmelfest v Žatci. Komínáři s vlajkami se připravují na výstup

Mezi vlajkonoši, kteří šplhali na vrcholy vysokých komínů v okolí žateckého Chmelového majáku, byl také Filip Bezděkovský. Místní komíny dobře zná. Mnohé z nich s kolegy opravoval.

“Teď se rozmístíme všichni po komínech, ty, který jsou vytyčený, vylezeme nahoru a budeme mávat vlajkami,” popsal před výstupem Filip Bezděkovský.

Jsou to české státní vlajky. Mávání na komínech je žateckou tradicí, teď ale v novém termínu. Důvody objasňuje ředitel Chrámu chmele a piva Jaroslav Špička: „My jsme ho přesunuli z toho podzimního data z toho důvodu, že už po dva roky jsme v ten podzimní den měli tak velkou mlhu, že nebyly moc vidět.“

Žatecké komíny, mávání vlajkami na počest přijetí do UNESCO

Chmelfest založil před 23 lety spolek Chmelobrana, aby upozornil na zdejší cenné historické sušárny a sklady chmele, které tehdy chátraly.

„A tam byl zrod té myšlenky nominovat Žatec na seznam světového dědictví UNESCO, to byl úplný počátek. Chmelobrana je tím spolkem, který každý rok pořádá Chmelfest,“ doplnil Jaroslav Špička.

 

Chmelfest v Žatci 2024
Spustit audio