Mladá Boleslav a dávná železniční tragédie

8. srpen 2019

Nedaleko mladoboleslavského nádraží se odehrála jedna z nejhorších srážek v historii našich železničních přejezdů. Na desítky oběti tragédie se ale mělo zapomenout.

Nádraží v Mladé Boleslavi má proti jiným hlavním nádražím tu specialitu, že stojí až na samém okraji města. Ve městě je proto ještě zastávka Mladá Boleslav-město. Je ale na trati na Dolní Bousov, takže pokud jedete na Mnichovo hradiště, musíte se z hlavního nádraží do města dopravit sami.

Mezi mladoboleslavským nádražím a zastávkou Nepřevázka kříží v obci Bezděčín trať starou silnici mezi Mladou Boleslaví a Prahou.

V pondělí 28. července 1969 ve tři čtvrtě na jedenáct večer smetl projíždějící vlak autobus s vlekem, který na přejezd vjel, protože nebyly spuštěné závory. Neštěstí nepřežil řidič autobusu a 22 cestujících. Dalších 20 lidí bylo zraněno, z toho čtyři těžce.

Jednu z nejtragičtějších událostí v kraji na místě dnes nepřipomíná vůbec nic. Na oběti tragické srážky se, zdá se, mělo zapomenout. Tragickou událost ani nepřipomínal tehdejší tisk. Jediný veřejně dostupný zdroj je tak článek v Rudém právu z 30. července 1969. Informuje o tom, že kvůli nehodě se mimořádně sešla vláda České socialistické republiky. Vyjádřila soustrast pozůstalým a s politováním konstatovala, že nehoda byla důsledkem nezodpovědnosti některých pracovníků na pracovišti.

Žádná další informace, jako například závěry oficiálního vyšetřování, do komunistického tisku nepronikla. Mimochodem, vlak ve 22:41 z Mladé Boleslavi do Nymburku je v jízdním řádu dodnes. 

Spustit audio